„Şcoala Altfel” la Centrul Cultural Media Radio România

scoala-altfel-la-centrul-cultural-media-radio-romania
trimite pe mail

La Radio România educaţia şi formarea au întotdeauna un rol privilegiat atât în programe cât şi în acţiunile desfăşurate, de aceea Centrul Cultural Media Radio România devine, în perioada 7-11 aprilie, o altfel de şcoală pentru elevii de toate vârstele.

Centrul se alătură astfel programului derulat de Ministerul Învăţământului, intitulat „Şcoala altfel: Să Ştii mai multe, să fii mai bun!” care are ca scop implicarea tuturor preşcolarilor, elevilor şi a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

Astfel, în cadrul proiectului Kindermind, organizat de Kinder Alegria, 14 elevi vor vizita, pe 10 aprilie, studiourile Radio România Cultural şi se vor întâlni cu echipa acestui post, aflând în acest mod ce presupune să lucrezi la radio, de ce studii, cunoştinţe, talente şi aptitudini ai nevoie pentru a pătrunde într-un astfel de domeniu, dar şi cum se pregătesc efectiv emisiunile şi care este drumul parcurs de la idee până la a fi puse în undă.

Tot atunci redactorii editurii Casa Radio le vor prezenta elevilor şi cadrelor didactice cele mai noi apariţii dedicate lor cum ar fi:  “Cartea cu Apolodor” de Gellu NAUM,  în lectura Alexandrinei Halic , “Întâmplări cu şi fără Arpagic” de Ana Blandiana,  în lectura autoarei sau „Trei poveşti“ de Ion CREANGĂ citite de Mihail Sadoveanu, Dumitru Furdui, Alexandrina Halic şi ilustrate de Ana Botezatu

Un alt grup de copii, al Liceului francez Anna de Noailles, va participa la repetiţia Orchestrei Naţionale Radio,din data de 10 aprilie 2014. Repetiţia va avea o componentă educativă, căci ei vor avea prilejul să vadă pe viu instrumentele, să înţeleagă cum sunt ele făcute să sune, dar vor afla de asemenea ce înseamnă o orchestră simfonică şi amănunte despre lucrările ce urmează a fi interpretate.

De asemenea Radio România Cultural îi invită pe cei mai tineri ascultători în perioada 7 - 13 aprilie, tot în cadrul proiectului “Şcoala altfel”, la Palatul Mogoşoaia, unde se desfăşoară ediţia a V-a a Concursului „Drumul spre celebritate”.  Peste 50 de tineri muzicieni vor concura aici într-un maraton al excelenţei sonore. Finala, deschisă publicului, va avea va avea loc duminică 13 aprilie, de la ora 15.

Teatrul Naţional Radiofonic organizează un Atelier de Teatru Radiofonic,  realizând o premieră radiofonică cu şcolari. Scenariul este inspirat după povestea  “Zâna Zorilor” de Ioan Slavici, actorii interpreţi  sunt elevii clasei a-IV-a a Şcolii Generale  nr. 149 din Bucureşti, iar coordonatoarea proiectului este regizorul artistic Ilinca Stihi. Copiii vor fi prezenţi în studiourile de Teatru Radiofonic, unde timp de trei zile vor participa la repetiţiile spectacolului, urmând apoi înregistrarea acestuia.

Tot în cadrul săptămânii “Şcoala altfel”, Studiourile de Teatru ale Societaţii Române de Radiodifuziune vor fi deschise, spre vizitare,  grupurilor de elevi însoţiţi de profesorii lor din mai multe şcoli bucureştene: Şcoala Generala Maria Rosetti, Şcoala Generală nr.117, Liceul I.L.Caragiale, Liceul Cervantes, s.a.

În aceeaşi săptămână, Caravana GAUDEAMUS ajunge la  Cluj-Napoca. Târgul  va avea loc în perioada 9 – 13 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii. Toate şcolile au primit invitaţia de a participa, pentru ca elevii să pătrundă în lumea carţilor şi să-i cunoască îndeaproape pe autori şi editori . Copiii vor fi încurajaţi, prin campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”,  iniţiată şi derulată de Radio România, să fie generoşi şi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele. De asemenea, se va derula şi la Cluj proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” care recompensează şi promovează performerii din învăţământul românesc, la diferite discipline. Târgul este iniţiat şi organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România – echipa GAUDEAMUS şi Radio România Cluj cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.


Alte articole din aceeasi categorie:

S-a deschis Târgul de Carte de la Beijing

Radio Romania Cultural poate fi ascultat acum si prin telefon

A murit actorul Marin Moraru

s-a-deschis-targul-de-carte-de-la-beijing
radio-romania-cultural-poate-fi-ascultat-acum-si-prin-telefon
a-murit-actorul-marin-moraru

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza