David Grossman, laureatul Man Booker International Prize
15 June 2017
Scriitorul Michael Morpurgo câştigă pentru a 4-a oară premiul Children’s Book Award
15 June 2017

​’Istoria iubirii’ de Nicole Krauss, bestseller Humanitas Fiction, acum un film de succes in regia lui Radu Mihaileanu

Romanul Istoria iubirii de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traverseaza spatiul si timpul, din Polonia anilor ’40 pana in New York-ul zilelor noastre – a fost ecranizat de regizorul Radu Mihaileanu cu titlul Povestea iubirii. O noua editie, avand afisul filmului pe coperta, aparuta simultan cu premiera filmului din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2017, este disponibila in librariile din toata tara.
Publicat in Statele Unite in 2005, romanul Istoria iubirii i-a adus lui Nicole Krauss consacrarea internationala, scriitori importanti precum laureatul Premiului Nobel pentru literatura J.M. Coetzee sau Susan Sontag remarcand nasterea unei voci de anvergura a literaturii contemporane. Istoria iubirii a fost desemnata Cartea anului de Amazon.com si s-a numarat printre cartile finaliste la Orange Prize, Prix Femina Étranger si Prix Médicis Étranger, fiind recompensata cu William Saroyan Prize for International Literature si Prix du Meilleur Livre Étranger. Romanul a fost tradus in peste 30 de tari, printre primele editii numarandu-se si cea in limba romana, publicata in colectia „Raftul Denisei“, in versiunea regretatei Antoaneta Ralian.
„Prin Istoria iubirii, Nicole Krauss a intrat cu drepturi depline in lumea literelor americane.“ (Susan Sontag)

„Un roman minunat, plin de tandrete si originalitate.“ (J.M. Coetzee)

Alma Singer are 14 ani, traieste in New York si incearca sa gaseasca raspunsuri la o mie de intrebari despre lume si viata. Crezand ca le va afla intr-un roman misterios pe care mama ei il traduce cu frenezie, adolescenta porneste in cautarea eroinei cartii de al carei destin se simte inexplicabil legata. „Cand m-am nascut, mama mi-a dat numele dupa o fata dintr-o carte pe care i-o daruise tatal meu, o carte care se chema Istoria iubirii.“ In acelasi New York isi duce zilele Leo Gursky, un batran singur si atat de invizibil in anonimatul sau, incat incepe sa se indoiasca de propria-i existenta. Barbatul traieste chinuit de amintirea iubirii pierdute care, cu 60 de ani in urma, in Polonia, i-a inspirat cartea vietii lui, Istoria iubirii. Si, desi Leo nu stie inca, romanul pe care-l credea distrus a supravietuit miraculos, si-a dobandit notorietatea sub numele altuia, a traversat oceanul, a strabatut timpul si a ajuns in cele din urma in mainile Almei, fata numita astfel dupa eroina din carte.
La 10 ani de la aparitie, romanul Istoria iubirii a fost adaptat pentru marile ecrane cu titlul Povestea iubirii, in regia lui Radu Mihaileanu, cu Sir Derek Jacobi, Gemma Arterton si Sophie Nelisse in rolurile principale.
„Am citit cartea [Istoria iubirii] prin 2006, cred, si m-au lovit forta dramatica, povestea si mai ales puterea dragostei. Era deja o perioada de criza a omenirii – vedeti toate crizele care sunt in lume, mai ales crizele politice – o lipsa de dragoste, de generozitate, de privire plina de dragoste asupra celorlalti. Mi-am spus ca trebuie sa fac un film, sa le spun oamenilor ca mai exista speranta, mai exista acest tip de dragoste extrema, romantica, impotriva tuturor crizelor, tragediilor si conflictelor. Acesta a fost primul gand. Apoi, am regasit in cartea lui Nicole Krauss acest dialog care se regaseste si in filmele mele, intre istoria omenirii si povestea intima a personajelor, intre tragedie si comedie.“ (Radu Mihaileanu, „Cand suntem indragostiti totul devine posibil“, interviu realizat de Adina Rosetti pentru Unica.ro)
Din 9 iunie 2017, Povestea iubirii este distribuit in Romania de Transilvania Film in peste 50 de cinematografe din 25 de orase din tara.
Povestea iubirii este primul lungmetraj in limba engleza si cel de-al noualea film al regizorului si scenaristului Radu Mihaileanu, nascut in 1958 la Bucuresti si stabilit in Franta. A regizat filme multipremiate precum Les quatre saisons (1980), Trahir (1993), Bonjour, Antoine (1997), Train de vie (1998), Les Pygmées de Carlo (2002), Va, vis et deviens! (2005), Le concert (2009), La source des femmes (2011).
Nicole Krauss
Nicole Krauss s-a nascut in Brooklyn, in 1974. In 1992 este primita la Stanford University, unde obtine o diploma de excelenta in literatura engleza si scrie poezie sub indrumarea poetului Iosif Brodski. In 1993 debuteaza ca poeta, iar in 2002 se numara printre finalistii concursului Yale Younger Poet’s Prize; tot atunci poemele ei ajung in paginile publicatiilor The Paris Review, Ploughshares si Doubletake. In 1996 urmeaza un masterat in istoria artei la Oxford University, desavarsindu-si studiile la Courtauld Institute din Londra. Primul sau roman, Un barbat intra in camera (Man Walks into a Room; Humanitas Fiction, 2011), apare in 2002 si este finalist la Los Angeles Times Book of the Year. In 2005 publica bestsellerul international Istoria iubirii (The History of Love; Humanitas Fiction 2007, 2012, 2017). In 2007 prestigioasa revista Granta o include pe Nicole Krauss printre cei mai buni tineri romancieri americani, iar in 2010 The New Yorker o alege pe lista celor mai buni 20 de scriitori sub 40 de ani. Cel de-al treilea roman al lui Nicole Krauss, Marea casa (Great House, 2010; Humanitas Fiction, 2012), se bucura de un enorm succes de critica si de public, fiind finalist la National Book Award si Orange Prize. Proza ei a aparut in The New Yorker, Harper’s, Esquire, Best American Short Stories, iar cartile ei sunt traduse in peste 35 de limbi. Noul ei roman, Forest Dark, apare in septembrie 2017, drepturile pentru traducere fiind cumparate de Editura Humanitas Fiction.