ILUSTRATE DIN CUBA – O privire asupra Cubei
26 January 2019
ILUSTRATE DIN CUBA – Evantaiele şi Dulce María Loynaz
27 January 2019

Bilet de îmbarcare spre… Săpânţa şi apoi către Cuba, pentru a descifra câte cava din istoria evantaiului

În acest weekend  vă invităm la Săpânţa. O zonă exotica unde cântă ceteraşii, se cioplesc porţi solare, se bea horincă şi… se cumpără cergi de Săpânţa. Spunem poveştile locului, mergem la Cimitirul Vesel şi la Casa memorială Stan Ioan Pătraş.

* * *

Accesoriu folosit pentru a produce un curent de aer cu scopul de a ne răcori în zilele călduroase, evantaiul a fost realizat, de-a lungul timpului, din spiţe de os, lemn sau plastic, îmbinate cu un material subţire precum hârtia, mătasea, dantela ori voalul. De obicei pliabil, evantaiul este purtat în special de doamne şi este considerat nu doar un obiect funcţional, ci şi un accesoriu vestimentar, fiind ornamentat uneori cu pene, paiete sau bijuterii. Şi cum deja cred că v-aţi dat seama din introducerea făcută, tema de astăzi va fi evantaiul. Aşa că rămâneţi alături de noi, pentru a asculta o nouă ilustrată sonoră trimisă de colegii noştri de la Radio Taino. Astăzi, vom cunoaşte povestea unor evantaie, ce au fost obiectul unei interesante expoziţii găzduite de către Muzeul de Arte Decorative din Havana. Evantaie ce au aparţinut îndrăgitei scriitoarei Dulce Maria Loynaz.

* * *

Vă aşteptăm de la ora 13,15 la ora 14,00, astăzi 27 ianuarie 2019, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro.