KINOdiseea ALTFEL în aprilie, la Bucureşti
14 March 2019
Nominalizările la categoria Film Gala Radio România Cultural 2019
15 March 2019

CONSTANTIN BALACI – „Ultimul tur de manivelă”, o carte eveniment

În iarna anului 2016, cineastul focșănean octogenar Constantin Balaci îi încredința fiului său, Florin Balaci, arhiva de filme și fotografii, adunată pe parcursul unei vieți întregi, viață dedicată culturii audio-vizuale. Aceasta a fost scînteia care a declanșat în sufletul fiului ideea cărții de față, un adevărat document-tezaur de amintiri, întîmplări, unele de-a dreptul eroice, ținînd cont de epocă și de îngrădiri, un album cu oameni care au contribuit, cu abnegație și curaj, la crearea acestui templu al artei. Este o carte-omagiu adus tatălui, o surpriză inedită și extrem de „muncită” – materialele culese din presa vremii, interviurile cu cei care l-au cunoscut (colegi, prieteni, elevi, somități ale culturii românești) – sau cu urmașii acestora, fotografiile adunate, drumurile străbătute, metaforic sau nu, telefoanele, corespondența ș.a.m.d. au presupus luni întregi de documentare, de investigații, de implicare. Și totuși, în ciuda efortului titanic, Florin Balaci, în marea sa modestie, nici măcar nu și-a trecut numele pe copertă! Poate pentru că, pînă la urmă, această carte nu a fost scrisă de cineva… ea este o entitate vie, o esență de viață de om – și nu doar o simplă biografie! Mesajul transmis, așa cum afirmă autorul (ei, da!) în prefață, este acela al urmăririi destinului cu pasiune și încredere. Să crezi excesiv în tine și-n pasiunea ta, pînă la ultimul tur de manivelă! – aceasta era deviza domnului Constantin Balaci.

    Născut la 23 mai 1935, în Focșani, într-o familie de oameni modești, Constantin Balaci, copil mult dorit și iubit, a avut parte, la vîrsta de șase ani, de o întîmplare care i-a determinat, poate, drumul în viață. Vara, a sosit Circul în oraș, iar copilul și-a petrecut mult timp cu actorii acrobați. Îi plăcea să se joace de-a cinematograful, de-a circul, și și-a construit propria sală de proiecție și propriul circ, unde își invita prietenii. La 23 de ani, întors în orașul natal, renunțînd la o carieră militară promițătoare, a lucrat la cinematograful Flacăra, a început primele colaborări la Stația de radioficare locală – iar după numai un an a bătut la porțile Studiourilor TVR din București. Au urmat colaborări importante, a înființat cineclubul Unirea, iar urmare rezultatelor impresionante în mișcarea artistică de masă, a fost promovat instructor cultural la Consiliul Județean al Sindicatelor Vrancea, apoi director artistic al orchestrei profesioniste Doina Vrancei, în anul 1970.

    În 1973, Constantin Balaci a înființat și a condus Cineclubul Zboina film, a cărui activitate a continuat vreme de aproape două decenii și a fost, pentru iubitorii celei de a șaptea arte, un centru de îndrumare și de creație, o oază de frumos, un mijloc de atragere a tinerilor pe acest tărîm fermecat, al fotografiei și cinematografiei. La cererea domniei sale, a fost înființat Centrul Metodic al Activității Cinecluburilor, care a oferit suport logistic acestui domeniu.  La sfîrșitul anului 1981, cineclubul Zboina film avea deja în palmares 37 de premii naționale și internaționale. Considerat părintele cinecluburilor, Constantin Balaci a sprijinit înființarea de noi centre de creație, promovînd continuu mișcarea de cineamatori.

    Un capitol distinct al cărții este dedicat celor 34 de mărturii din istoria cineclubismului românesc, culese de Constantin Balaci, de la maeștri ai genului (regizori, actori, scenariști, critici de film, profesori universitari, ingineri de sunet, scriitori, producători, realizatori tvr sau radio), de la colegi cineclubiști și coordonatori ai altor cinecluburi din țară, cărora Constantin Balaci le-a fost, prin activitatea sa de peste patru decenii, exemplu, catalizator, colaborator și, mai presus de toate, prieten.

    Constituind  o biografie impresionantă a unui om care a reușit în viață datorită pasiunii pentru munca sa, alături de o serie de interviuri cu dublu sens (luate de Constantin Balaci unor personalități din lumea artei cinematografice, a radioului sau televiziunii – dar și… viceversa!), interviuri incitante, din care reies adeseori întîmplări haioase din timpul filmărilor  –  sau duioase amintiri, portrete de oameni dedicați total pasiunii lor, articole din reviste, mărturii peste timp ș.a.m.d., cartea se citește cu sufletul la gură! Te-ai aștepta la o lectură oarecum liniară, o istorie și atît!, dar, repet, această carte trăiește, respiră, este creată cu mult suflet și drag de adevărul menit să rămînă! “Am iubit radioul și filmul. Eu am să mor cîndva, iar în aceste condiții e bine ca generațiile viitoare să știe și să le ducă mai departe”, afirma Constantin Balaci, ctitorul unui altfel de muzeu al Vrancei, cu lecții pe 16 mm.

   Nici nu pot să-mi imaginez reacția domnului Constantin Balaci, pus în fața acestei surprize de proporții! Cîți dintre noi nu ar visa cel puțin la o asemenea „poznă” din partea copiilor?!    

   Dacă adăugăm faptul că volumul a apărut în condiții grafice excepționale, prin grija editurii “Armonii culturale”, că este presărat cu numeroase fotografii care prezintă activitatea clubului Zboina film, a Radiolului Tineret Focșani, instantanee din filmele realizate sau alte imagini de păstrat eternității, că fiecare interviu este precedat de o schiță-portret a persoanei intervievate, nu putem decît să sperăm că fiecare cititor îl va savura cum se cuvine! Omagiul fiului va declanșa cu siguranță omagiul cititorilor, ca un binemeritat corolar!

    Așadar, ne înclinăm în fața dumneavoastră, domnule Constantin Balaci!

Recenzie semnată de  poeta Luminița Zaharia

Miercuri, 27 martie 2019, de la ora 16.00, la Teatrul Municipal Focșani va avea loc lansarea volumului într-o manieră cu totul inovativă. De Ziua Mondială a Teatrului organizatorii acestui eveniment cultural focșănean și-au propus să elogieze ARTA, în toate formele ei. Expoziția de aparate foto & film vintage din foaierul teatrului și proiecția filmului documentar CAMERA OBSCURA , la Sala Balada din Focșani, de la ora 19.00, sunt dedicate aniversării a 50 de ani de la înființarea primul cineclub focșănean.

La Focșani, drumul spre film trece prin teatru!