Premiul Emil Racoviță al Academiei Române, pentru Științe Biologice, a fost oferit pentru o lucrare dedicată studiului liliecilor
21 January 2019
Știința în cuvinte potrivite de azi
22 January 2019

I, Human – instalația care se ”hrănește cu emoțiile umane”


I, Human, instalația semnată Saint Machine, esta una din cele 4 lucrări care vor fi vernisate la data de 1 februarie, în cadrul Expoziției FUSION, care încheie primele rezidențe artistice în instituții de cercetare din România.

În cursul lunii august 2018, 4 artiști și cercetători din 4 institute au pornit în avetura FUSION  -rezidențe artistice în institute de cercetare  și au lucrart împreună pentru 4 lucrări care vor fi expuse timp de o lună la Rezidența Scena9, strada Ion Luca Caragiale, nr. 32.

I, Human este o instalație interactivă prin care utilizatorii pot controla o sculptură din lumină laser printr-un efort colectiv. Opt măști asezate în horă și conectate prin tuburi la o formă centrală scot niște sunete stridente, cerând să fie ”hrănite cu emoții”. Privitorul este pus în imposibilitatea controlului simultan al celor opt, astfel apare nevoia colaborării. Măștile fixate pe față măsoară simbolic empatia utilizatorilor prin colectarea informațiilor biometrice faciale și a ritmului respirației, analizând starea lor emoțională. Utilizatorii trebuie să fie atenți la starea emoțională a celorlalți, deoarece gradul de asemănare este cel care face ca sculptura centrală din lumină să crească sau să se degradeze direct proporțional cu intensitatea identificării emoționale a utilizatorilor conectați.” Saint Machine.

Saint Machine a colaborat cu Marian Zamfirescu, dr. fizician la CETAL (Centrul de Tehnologii avansate cu Laser) din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru  Fizica Laserilor, Plasmei  și Radiației dar și un grup de electroniști și programatori. Lucrarea este deja înscrisă într-un turneu internațional de expoziții și workshop-uri printre care și prestigiosul Festival ArsElectronica care se desfășoară anual, în luna septembrie, la Linz – Austria.

Interviuri cu Saint Machine – artist și dr. fiz. Marian Zamfirescu – coordonatorul CETAL

Realizator Mihaela Ghiță