Buletin cosmic
12 December 2018
„Plasticul, noua specie de prădător acvatic” în discuție la emisiunea „Știința în Cuvinte Potrivite”
13 December 2018

Idei în nocturnă – Diaspora. Dincolo de granite


Invitată – Karina Roxana Gheorghe, doctor în științe medicale, medic specialist la Institutul Karolinska din Stockholm.

Este absolventă a Universității de medicină și farmacie Carol Davila din Bucuresti. În prezent lucrează în Departamentul de reumatologie al Spitalului universitar Karolinska unde este responsabilă cu organizarea și dezvoltarea îngrijirilor medicale acordate pacienților cu sclerodermie. Face de asemenea parte din grupul de cercetare care se ocupă cu studiul bolilor inflamatorii musculare.

 ”Cercetarea in reumatologie  si tratamentul bolilor reumatolgice cunoaste un avant extraordinar in ultimii 20-25 de ani, au aparut medicament noi , foarte eficiente si noi strategii de tratament care au permis imbunatatire marcanta a prognosticului acestor boli si a calitatii vietii bolnavilor diagnosticati cu boli reumatologice”, spune Karina Gheorghe. ” Se vorbeste tot mai mult de tratament care are ca scop disparitia completa a semnelor si simptomelor bolii (remisiune) si tratament individualizat pacientului, unde se incearca gasirea unor markeri care desemneaza pe de o parte un anumit tip de evolutie a bolii si, pe de alt aparte, tratamentul potrivit fiecarui pacient in parte, in functie de markerii prognostici identificati.

Institutul Karolinska este un loc unde deciziile de tratament, mai ales la bolnavii care pun probleme mai avansate de tratament, se iau in cadrul unor conferinte multidisciplinare dar si in cadrul propriei clinici, dupa consultarea parerii mai multor specialisti. Un rol important in tratament il are instruirea si informarea pacientului asupra bolii, pacient care nu este privit doar ca un spectator pasiv al evolutiei bolii, ci ca o persoana care, fiind bine informata si motivata, va adera mult mai bine la tratament si la sfaturile medicului.”

Idei în nocturnă – Diaspora. Dincolo de granițe – în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, între 21.10 – 22.00.

Realizator  Corina Negrea