Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi mai apoi… către India, la Mumbai
2 March 2019
MUMBAI
2 March 2019

INDIA

India este o ţară recunoscută pentru felul plăcut în care îşi primeşte turiştii, aceştia găsind aici pe lângă o atitudine deschisă din partea locuitorilor, culturi şi credinţe cu adevărat fascinante. Toate însă, e drept, dublate de un haos constant care poate fermeca dar în acelaşi timp şi deranja. Drept pentru care, înainte de a porni la drum trebuie să ştiţi că imensă şi diversă, India nu poate fi cuprinsă într-o singură vizită, drept, vom reveni şi mâine pe aceste meleaguri. În plus, varietatea şi complexitatea ţării este percepută în mod diferit: dacă pentru unii tocmai acest fapt o face atractivă, pentru alţii însă, înţelegerea unei astfel de eterogenităţi, se poate transforma într-o sarcină dificilă. De aceea, ar fi bine dacă alegeţi să vă petreceţi vacanţa în India, să încercaţi să obţineţi dinainte, cât mai multe date despre locurile unde urmează să ajungeţi, dar şi un minim de informaţii legate de cultura şi obiceiurile indiene. Cum ar fi de exemplu faptul că în această ţară puteţi face cunoştinţă cu o serie fascinantă de culturi şi credinţe. Fiindcă India este ţara ce a primit darurile hinduimului, ale budismului, islamismului şi creştinismului, ale zoroastrianismului şi într-o oarecare măsură şi ale iudaismului.

* * *

Cât despre peisajele Indiei, acestea variază de la munţii înalţi până la coastele tropicale, ce aşteaptă să fie explorate.

Există multe faţete diferite ale Indiei, iar cele 28 de state şi 7 teritorii federale ale sale, oferă un număr uluitor de opţiuni pentru petrecerea timpului liber. În afara vizitării obiectivelor turistice şi istorice, mai puteţi alege plimbarea cu carele cu boi în satele din Vest, un zbor cu balonul cu aer cald deasupra unui râu unde se scaldă elefanţii, un drum ce implică luarea urmelor animalelor sălbatice în rezervaţiile naturale sau o simplă călătorie cu pluta pe apa Gangelui.

* * *

Şi dacă tot am pomenit despre Gange, nu putem trece mai departe fără a spune câteva cuvinte despre el. V-aţi întrebat vreodată ce are această apă atât de special ? De ce un fluviu enorm, traversat din loc în loc de câte un pod, a ajuns a fi unul dintre cele mai sfinte locuri din hinduism ?

Gangele este considerat sacru şi venerat de către hinduşi sub forma personificată a zeiţei Ganga. Este al doilea de pe subcontinentul indian în ceea ce priveşte debitul, iar bazinul său cu solul fertil, este esenţial pentru agricultura din India şi Bangladesh.

Creşterea demografică, la care s-au adăugat industrializarea şi urbanizarea, au condus la amenajarea unui mare număr de canale ce s-au transformat cu timpul în adevărate colectoare de ape reziduale, ceea ce pune în pericol preţiosul fluviu al Indiei. Nimic nu pare însă să nu poată opri credinţa adepţilor hinduismului în puterile tămăduitoare şi spirituale ale Gangelui, astfel că un număr impresionat de oameni ignoră atenţionările autorităţilor şi continuă să se scalde în apa sa şi uneori chiar să o consume.

* * *

Gangele este prin sine un adevărat spectacol. Considerat a fi înainte de toate râul Indiei, el deţine o poveste a sa din cele mai vechi timpuri până în prezent, care se confundă cu aceea a civilizaţiei şi culturii indiene, a ridicării şi declinului imperiilor, a oraşelor magnifice ce au luat naştere de-a lungul malurilor sale.

Atunci când este lună plină sau nouă ori în timpul vreunui festival, malul Gangelui este înţesat de pelerini. Răspândiţi în mulţime, preoţii în veşminte viu colorate, urcaţi pe mici platforme de lemn, îi ajută pe credincioşi la abluţiuni.

* * *

Ganga (zeiţa purificării), personificată în fluviul sacru Gange, este consoarta celor trei mari zeităţi din mitologia hindusă: Brahma, Vishnu şi Shiva. Aceasta este credinţa oamenilor din cultura hindusă, aşa că nu e de mirare că dincolo de cercetări ştiinţifice privind gradul ridicat de poluare, Gangele e venerat drept râu sacru. Zilnic, zeci de mii oameni participă la ritualul băii sfinte în apele fluviului, pentru că au în suflet credinţa că doar Gangele le poate spăla păcatele.

Tributari aceleiaşi credinţe, băştinaşii îşi aruncă şi ei morţii în Gange, ca să îi ajute să îşi găsească astfel drumul spre rai. De unde vine această credinţă ? Din mitologie, unde se povesteşte că zeiţa Ganga a coborât din cer, a venit deasupra rămăşiţelor pământeşti ale fiilor regelui Sarga, ajutându-i pe aceştia să ajungă în Rai.