De ce România trebuie să fie pe “ harta cuantică” mondială – Argumentele pro – în ediția din această seară a Cafenelei de știință.
4 February 2019
Prima aplicație biometrică în limba română de control al accesului!
5 February 2019

Leonardo da Vinci artistul care a pus știința în slujba artei

Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă și filosof, formată mai întâi la Universitatea din Cluj,  apoi și-a desăvârșit studiile în Italia, a dedicat 30 de ani din viața sa profesională studierii manuscriselor leonardiene, strânse de sculptorul Pompeo Leoni în ceea ce el a denumit Codice Atlantico.

Codice Atlantico, aflat la Biblioteca Ambroziana din Milano, cuprinde 1750 de desene distribuite pe 1119 pagini, în 12 volume de mari dimensiuni – 68 X 43 cm – formatul ”atlantic” al atlaselor geografice ale vremii, de aici și numele de Codice Atlantico.

Lucica Virginia Bianchi a parcurs până acum 600 de pagini, aproape o treime din acest codice pe care intenționează să îl publice într-o interpretare personală, în limba italiană și probabil și română. 

FOTO: reproduceri ale desenelor lui Leonardo da Vinci aflate în Codice Atlantico, din colecția Lucica Virginia Bianchi.

Recent, domnia sa a ținut o prelegere despre Leonardo da Vinci – artist și om de știință, la Institutul de Management al Artei care aparține de Galeriile și Casa de Licitații Artmark, prilej cu care am înregistrat acest interviu.

Interviu cu Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă cercetător al operei lui da Vinci – Biblioteca Ambrosiana din Milano.

Realizator Mihaela Ghiță