SARI SALTUK DEDE
20 January 2019
Bilet de îmbarcare spre… meleaguri maramureşene la Ocna Şugatag şi apoi către Cuba…
26 January 2019

LISABONA

Lisabona, oraşul străduţelor înguste şi al nenumăratelor biserici, este destinaţia favorită a îndrăgostiţilor de cultură, unul dintre cele mai romantice porturi din lume, ce emană o atmosferă unică. Aşezarea încântă cu pieţele sale elegante şi cu promenade umbrite de copaci. Din zona sudică a Dealului Estremadura se dezvăluie o privelişte minunată asupra mulţimii de case alb-cenuşii construite pe terasele care coboară în trepte către ocean.

În partea veche a Lisabonei, turistul poate străbate un şir de străduţe înguste pentru a ajunge la cel mai vechi lăcaş de cult din oraş, Catedrala Sé de Lisboa, sediul Arhiepiscopiei romano-catolice. De la începutul construcţiei, în anul 1147, clădirea a fost modificată de mai multe ori, în prezent fiind un amestec de stiluri arhitecturale diferite.

* * *

Odată ce aţi ajuns în Lisabona, veţi avea oportunitatea de a vizita două monumente aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Turnul Belem şi Mânăstirea Jerónimos.

Turnul Belem (unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale portugheze), ridicat în prima parte a secolului XVI, a fost ridicat ca o fortăreaţă menită să apere oraşul de duşmanii ce veneau dinspre vest, fiind ridicat de către Francisco de Arruda (ce a mai realizat şi alte câteva clădiri portugheze din Maroc). Influenţele maure, combinate cu cele gotice, bizantine şi veneţiene, fac din Turnul Belem o piesă unică. Mai ales că el este şi singurul exemplu complet de stil manueline care a rezistat în Portugalia. Pe terasa sa se poate ajunge trecând prin interiorul surprinzător de simplu. Unul dintre cele mai interesante locuri pare a fi „Galeria şoaptelor” (cu o acustică deosebită).

* * *

Mânăstirea Jerónimos este nu doar un simbol al triumfului strălucitoarei epoci de cuceriri geografice ale Portugaliei, dar şi un monument extraordinar pe care nu trebuie să-l rataţi a-l vedea. A fost ridicat pe locul unei foste biserici fondate de Prinţul Henric Navigatorul, unde Vasco da Gama a petrecut ultima noapte în Lisabona, înainte de a pleca în călătorie către est.

În interiorul mânăstirii, coloanele bogat ornamentate se înalţă către plafonul boltit. Odată ce i-aţi trecut pragul, sub galeria din stânga veţi găsi mormântul lui Vasco da Gama, susţinut de lei şi decorat cu blazonul său. Transversal, pe culoar se află şi locul de veci al poetului naţional al Portugaliei, Luis de Camoes.

* * *

Lisabona este un oraş în care turiştii pot vizita şi numeroase muzee. Cele mai cunoscute sunt: Muzeul Naţional de Artă Antică (cu o colecţie înfiinţată în 1884, ce s-a extins permanent), Muzeul Plăcilor de Ceramică (o adevărată bijuterie a Lisabonei ce urmăreşte stilul dalelor portugheze de-a lungul timpului), Muzeul Naţional al Trăsurilor sau Muzeul Naval. Acesta din urmă deţine o colecţie impresionantă de exponate, fiind clasat printre cele mai bune muzee maritime din Europa. În secţiunile legate de epoca marilor descoperiri geografice, vizitatorul găseşte machete fascinante, globuri terestre şi hărţi, dar şi cea mai veche comoară a muzeului, o sculptură din lemn care îl reprezintă pe Arhanghelul Gabriel, despre care se spune că îl însoţea pe Vasco da Gama în călătoriile sale. Iar în „Camera orientală” sunt expuse instrumente folosite pentru a naviga cu ajutorul astrelor.

* * *

La finalul unui tur al Lisabonei, oboseala vă va fi alungată, dacă veţi trece de exemplu, prin Parcul Eduardo al VII lea. Aici vă veţi bucura privirea cu o colecţie permanentă de plante subtropicale şi tropicale. Sau puteţi alege să treceţi pragul uneia dintre numeroasele cafenele din partea veche a oraşului, unde pot fi ascultate cântece tradiţionale fado.