INDIA
2 March 2019
Bilet de îmbarcare spre… Dobrogea şi mai apoi… către India, în Kolkata
3 March 2019

MUMBAI

Cel mai populat oraş al Indiei este Bombay (redenumit de curând Mumbai – capitala statului Maharashtra), o aşezare încântătoare, înconjurată din trei părţi de Marea Arabiei. Situat pe o insulă, în apropierea coastei vestice a Indiei, Mumbai este unul dintre puţinele oraşe care găzduieşte pe teritoriul său un parc naţional.

Povestea Mumbai-ului am putea spune că este una deosebită. Şi asta, pentru că încă de la începuturile sale modeste, când era un grup de şapte insuliţe despărţite de pâraie şi mlaştini, oraşul a urcat la un asemenea rang, încât s-a transformat în cel mai important centru comercial şi industrial al Indiei.

Astăzi cele şapte insuliţe sunt unite, prin ameliorarea solului, iar regiunea a devenit cunoscută în lume şi drept casa celor bogaţi şi frumoşi,  aici fiind locul unde îşi are sediul Bollywood-ul, ce produce în fiecare an mai multe filme decât oricare oraş din lume.

Ca toate marile oraşe, Mumbai-ul are şi el o parte neplăcută, şi anume numeroasele locuinţe sărăcăcioase şi supraaglomeraţia, altfel spus stâlpii sărăciei pe care sunt construiţi zgârie norii. Povestea metropolei mai conţine de asemenea şi unele capitole de intrigă, fericire, violenţă şi calm, precum şi lupte din anii dinainte de independenţă, când Bombay a devenit capitala politică a Indiei naţionaliste.

* * *

Numele de Bombay, provine din secolul XVI, când portughezii au denumit regiunea „Bom Bahia” (Golf bun), care cu timpul s-a transformat în „Bomaim” sau „Bombaim”. Cucerit de britanici, numele i-a fost anglicizat – Bombay, iar din anul 1995 metropola a primit denumirea Mumbai, un derivat etimologic din „Mumba” – numele zeiţei locale hinduse Mumbadevi şi Aai (însemnând „mamă” în limba marathi).

* * *

Oraşul Mumbai poate fi recomandat spre vizitare, pentru arhitectura sa deosebită şi pentru numeroasele situri religioase. De asemenea, este un loc unde vă puteţi relaxa, plimbările în aer liber oferindu-vă privelişti de neuitat. Cât despre atracţiile turistice, nu sunt nici ele puţine.

O plimbare prin Mumbai, trebuie să includă printre altele şi vizitarea cartierului exclusivist Malabar Hill, o zonă rezidenţială situată pe o culme, unde se pare că sunt construite unele dintre cele mai scumpe case din lume. Tot aici se mai află şi Grădinile suspendate (un loc perfect pentru relaxare în natură), Templul Walkeshwar (dedicat zeului hindus Shiva) şi Cisterna Banganga (despre care se spune că ar fi alimentată cu apă sfântă din fluviul Gange).

* * *

Unul dintre cele mai impozante edificii ale oraşului, ce atrage atenţia oricărui turist sosit în Mumbai, este cu siguranţă Poarta Indiei, un monument construit în anul 1924, ce oferă o panoramă unică asupra portului, scăldat de Marea Arabiei. Edificiul are aspectul unui arc de triumf şi este deosebit de important pentru localnici şi prin faptul că pe aici s-au retras oficial trupele engleze din India, în ziua de 28 februarie 1948.

Nu ocoliţi nici Chhatrapati Shivaji, una dintre cele mai cunoscute gări din Mumbai, construită în stil victorian, ce a fost dată în folosinţă în 1888. Intrată din anul 2004 în Patrimoniul Mondial UNESCO, clădirea este decorată cu vitralii superbe, statui, basoreliefuri şi frize, iar coloanele de la uşile de intrare au pe ele figuri ce reprezintă un leu (simbol al Marii Britanii) şi un tigru (simbol al Indiei).

Pagoda Global Vipassana (un monument dedicat armoniei universale), Muzeul „Prinţului de Wales” (ce adăposteşte adevărate comori), Catedrala Sfântul Toma (construită în secolul XVIII, unul dintre cele mai impresionante lăcaşuri de cult din Mumbai), Înalta Curte de Justiţie (o clădire impozantă ce se evidenţiază printr-un stil gotic şi proporţii uriaşe) ori Moscheea Haji Ali (ridicată în secolul XV), sunt de asemenea obiective pe care nu trebuie să le rataţi, odată ce aţi ajuns în Mumbai.