Continuități
20 December 2018
Lumea văzută de sus
3 January 2019

Pasiunea sa, pictura

Pictorul Ervant Nicogosian  s-a născut în 1928, la Odessa și a murit în anul 2014 la București. Viața grea dusă de viitorul artist pe vremea adolescenței, în gulag, și-a pus categoric amprenta asupra operei sale. Între 1941 și 1948 a fost deportat cu familia în lagărele de la Oranke, Aktiubinsk și Karaganda, ca să menționăm aici, doar câteva dintre locurile în care Ervant Nicogosian a fost obligat să supraviețuiască. Viața dintre ziduri, de acolo- l-a marcat pe pictor. Zidurile și ferestrele au devenit leitmotive ale compozițiilor sale picturale. 

După cei 7 ani petrecuți în Gulag, familia a fost repatriată în 1948. În anul 1954 Ervant Nicogosian a absolvit cursurile Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, Secţia Pictură, avându-l ca profesor pe maestrul Camil Ressu. Din același an, 1954 pictorul Ervant Nicogosian a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din acea vreme și până la momentul morții, Ervant Nicogosian a rămas fidel picturii pe care a iubit-o deci, întreaga sa viață.

Urmărind clipul dedicat celei mai recente expoziții omagiale Ervant Nicogosian îi veți putea asculta pe: Madeleine Karakasian- jurnalistă, Alina Frunză -nepoata artistului, medic psihiatru, dr. în medicină și nu în ultimul rând, E.S. Ambasadorul Republicii Armenia la București, dl. Sergey Minasyan.

Realizator Roxana Păsculescu