Bilet de îmbarcare spre… meleaguri maramureşene şi apoi către Portugalia…
20 January 2019
SARI SALTUK DEDE
20 January 2019

PORTUGALIA

Situată în Peninsula Iberică, Portugalia include alături de teritoriul său continental şi două arhipelaguri din Oceanul Atlantic: Madeira şi Azore. Referindu-ne strict la partea continentală, putem spune că nordul ţării este muntos, în timp ce sudul (ce include Algarve şi regiunea Alentejo) este o zonă de câmpie.

Portugalia, ce este supranumită şi „Ţara eternei primăveri”, poate fi o destinaţie ideală pentru petrecerea vacanţelor. Cei ce îşi propun să ajungă pe aceste meleaguri au posibilităţi variate de distracţie. În plus, despre Portugalia se spune că este una dintre puţinele ţări europene cu aer foarte curat. Şi asta fiindcă portughezii au mare grijă de pădurile lor şi de conservarea mediului înconjurător.

Turismul joacă un rol important în economia Portugaliei, contribuind semnificativ la creşterea economică a ţării. Cât despre cele mai importante centre turistice, alături de capitala Lisabona, Algarve şi Madeira, mai amintim Valea Douro, Porto (al doilea oraş ca mărime al ţării, unul dintre cele mai vechi centre europene cu numeroase monumente înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO), Estoril (ce se bucură de reputaţia unei staţiuni maritime de primă mână), Fatima (un loc considerat drept simbol al lumii creştine, unde există una dintre cele mai mari mânăstiri romano-catolice din lume) sau Evora (un adevărat muzeu în aer liber, cu un mare număr de vestigii istorice bine conservate).

* * *

Înainte de a pleca la drum, pentru a înţelege mai bine Portugalia şi pe oamenii ei, ar fi bine să parcurgeţi un minim de informaţii privind istoria şi cultura acestei ţări şi desigur, să vă faceţi un plan privind principalele locuri sau obiective turistice pe care doriţi să le vedeţi. Este o strategie pe care, de altfel, o recomandăm tuturor ori de câte ori vă hotărâţi să vizitaţi un loc nou,  fiindcă doar aşa, o să puteţi cel mai bine să vă bucuraţi din plin de o vacanţă reuşită.

* * *

Dar să revenim la Portugalia. De exemplu, cultura ei a fost influenţată de-a lungul timpului de civilizaţii diferite. Acest fapt se poate observa cel mai bine în arhitectura sa tradiţională, care este distinctă şi include aşa numitul „Stil manueline”. Un stil inovator, somptuos (sintetizând aspecte ale arhitecturii gotice întârziate cu influenţe spaniole), somptuos cu ornamente ce aparţin primelor decenii ale secolului XVI, care încorporează elemente maritime şi reprezentări ale descoperirilor aduse din călătoriile lor de Vasco da Gama şi Pedro Álvares Cabral.

Bucătăria portugheză este la rândul ei foarte diversă, cu o artă a patiserie ce merge în trecut, până în Evul mediu. Iar vinurile de aici au o binemeritată recunoaştere internaţională, încă de pe vreme a romanilor.

Şi să nu uităm muzica portugheză, cu cel mai renumit gen al ei, numit fado (cuvânt tradus în mod obişnuit ca destin, soartă). Caracterizat prin melodii melancolice cu referire frecventă la mare, despre fado se spune că reprezintă o combinaţie a ritmurilor sclavilor africani şi a muzicii tradiţionale portugheze, cu accente minore dar sesizabile datorate muzicii arabe a maurilor, respectiv a genului muzical brazilian modinha.