Stiinta în cuvinte potrivite: Invitaţie la Muzeu!
22 March 2019
Neonicotinoidele, insecticide folosite în agricultură omoară albinele
25 March 2019

SAVANTGARDE #59


Ediția de azi a newsletterului: https://bit.ly/2OliTw7

Blog: savantgarde.ro

REBRAND // Poate știți că FBI folosește un soft cu care poate face portretul robot al unei persoane folosind înregistrarea vocii sale. O echipă de istorici, oameni de știință și alți specialiști a urmat drumul invers și a recreat vocea lui Rembrandt. Cum au făcut, mai exact, asta, aflați AICI. Apoi, „l-au pus” pe maestru să țină câteva prelegeri despre pictura sa.

ARMONII // Smithsonian: Oamenii de știință au pus diverse muzici pentru a vedea cum influențează (undele sonore) maturarea brânzeturilor. Hip-hop-ul le dă o aromă mai bună ca Led Zeppelin sau Mozart.

EXPERIMENT // Josh Frantz, expert în securitate la Rapid7, a făcut un experiment: a strâns,timp de vreo șase luni, calculatoare, hard discuri, telefoane mobile și alte drăcii electronice de la magazine de amanet de prin preajma casei sale din Wisconsin și a descoperit că e incredibil câte date personale lasă oamenii în calculatoarele sau telefoanele pe care le aruncă, de la cele de pe cardurile de credit, la emailuri sau documente. Statisticile și întreaga poveste a lui Frantz, pe Gizmodo.

Bonus:

FREE DOWNLOAD // Două mine de aur de la Open Culture: o arhivă cu 3 000 de cărți de bucate vechi și una cu 67 000 de hărți istorice, la rezoluție ridicată