TURCIA – ALANYA
17 March 2019
Clădire inspirată de “Coloana fără sfârşit”, inaugurată la Shanghai
19 March 2019

Sydney: impresii de la Antipozi

            Sydney și Australia sunt unele din cele mai dorite și căutate destinații de vacanță. Orice excursie spre Australia începe cu un zbor extrem de lung cu o escală pe aeroportul din Dubai de unde se ia avionul către Sydney. Drumul către Australia durează în jur de 13,5 h iar cei care se apropie de oraș pot vedea de la hubloul avionului toate golfurile și golfulețele, binecunoscutul Harbour Bridge, celebra Opera din Sydney precum și toată zona metropolitană a orașului. Senzația unui călător din Europa este diferită de tot ceea ce a mai experimentat până în acel moment  – influențele britanice se împletesc cu cele europene în materie de gândire și arhitectura.

Principalele zone din Sydney:

The Rocks

          Cartierul istoric al orașului este cunoascut sub numele de The Rocks, un labirint de alei frumos restaurat și clădiri vechi din piatră aflate în penumbra părții sudice a Harbour Bridge.

Circular Quay

          Pitt Street și George Street sunt arterele principale ale orașului. Ambele încep la Circular Quay și se întind până în centru. Ambele bulevarde sunt mărginite de zgârie nori care strălucesc în soare, dar și magazine vechi care au reușit să supraviețuiască exploziei pieței imobiliare. Această suprapunere de vechi și nou dau farmecul acestui oraș.

Principalele atracții ale Sydney

Opera din Sydney

          Opera din Sydney, cu acoperișul ei în formă de vele umflate de vânt și amplasamentul în mijlocul portului, este una dintre cele mai puternice simboluri australiene. Lucrările de construcție au început în anul 1959, după care au apărut primele disensiuni legate de designul radical sau problemele de ordin tehnic ce au încetinit progresul construcției. Ea a fost inaugurată de către Regina Elisabeta a-II-a în anul 1973. Clădirea cuprinde o sală de spectacole cu 1507 locuri, o sală de concerte cu o capacitate de 2679 locuri, un cinematograf, o sală de expoziții si un restaurant.

Centrul Sydney

         Odată ce te îndepărtezi de apele strălucitoare, de canioanele de sticlă și beton străzile aglomerate fac din Sydney un oraș ca multe altele. Macaralele înalte și gropile de fundație dintre clădiri sunt dovada schimbării orașului. Cu toate acestea, o plimbare prin Sydney te va duce prin magazine și printre frumoasele locuri din centru. Un punct de pornire este Primăria Sydney, o clădire din epoca victoriană ce se află la intersecția dintre străzile George si Druitt. În apropiere se află Catedrala St Andrew construită în aproximativ aceeași perioadă, dar în alt stil. Este cea mai veche catedrală din Australia. Sub aceste două clădiri se află stația de metrou de la Primărie.

      Vizavi de Druitt Street se află Cladirea Queen Victoria, construită în anul 1898 pentru a adăposti piețele de fructe și legume din oraș. Această clădire extravagantă cu trei etaje se întinde de-a lungul întregii George Street.

Portul Darling

        Portul Darling este o zonă turistică foarte activă. În această s-au concentrat mulți zgârie-nori, hoteluri de lux și business sau cazinouri. Acvariul este de asemenea un punct de atracție forte și locul de unde îți poți începe plimbarea prin Portul Darling.

Portul Sydney

         Bineînțeles, orice turist care se respectă va da năvală din prima zi în Sydney să vadă clădirea Operei, iconicul simbol al orașului și al întregii Australii. Sydney Opera House este unul dintre obiectivele turistice emblematice ale lumii, alături de Big Ben, piramidele egiptene sau Turnul Eiffel. Opera din Sydney este un centru artistic multidisciplinar inaugurat în 1973. Aflată în New South Wales, în Australia, Sydney Opera House este o clădire concepută de arhitectul J. Utzon. Din 2007, Sydney Opera House face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Clădirea cuprinde o sală de spectacole cu 1507 locuri, o sală de concerte cu o capacitate de 2679 locuri, un cinematograf, o sală de expoziții și un restaurant.

Harbour Bridge

        O buna panoramă a orașului și în același timp a Operei o veți avea din mijlocul celebrului pod (Harbour Bridge), cel care de Anul Nou este efectiv incendiat de milioanele de artificii. Iar dacă sunteți un temerar care e dispus la orice pentru o poză spectaculoasă a metropolei, urcați în vârful arcului de pod și garantat veți avea o experiență de neuitat. Sydney este un oraș brăzdat de ape, golfuri, insulițe și iahturi.

Bondi Beach

         Nu poți vizita Sydney fără a trece în revistă și celebra plaja Bondi. Plaja Bondi este renumită pentru apele strălucitoare ale oceanului, nisipul fin precum și spiritul sporturilor de apă. Aici, surferi din toate colțurile lumii vin să se antreneze, să facă surf și să lege prietenii. Aceste beneficii nu vin și fără dezavantaje cum ar fi apele populate de rechini din zonele adiacente plajei.

           Faceți o plimbare pe malul oceanului, de la Bondi Beach până la Tamarama Beach. Admirați pitorescul Darling Harbour sau luați masa în Chinatown. Evadați din oraș explorând împrejurimile. La numai două ore de mers cu trenul intrați în pădurile de eucalipt ale Munților Albaștri. În Sydney niciodată nu vă veți plictisi. Și de fiecare dată veți fi uimiti de atitudinea pozitivă a locuitorilor săi care vă vor spune cu convingere în cel mai autentic accent australian: No Worries Mate!

Catrangiu Dan-Adrian

Bibliografie și sursa imaginilor:

http://greatruns.com/location/sydney-australia/

https://www.australia.com/en/places/sydney-and-surrounds/guide-to-sydney.html

http://cbhsyear5geography.weebly.com/case-study-circular-quay.html

https://www.sydneyoperahouse.com/visit-us.html