Ziua Femeii marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar cu Simfonia fantastică (Berlioz) și Rapsodia română (Enescu) !
4 March 2019
Timpul prezent –­ To Brexit or not to Brexit?
4 March 2019

Tiberiu Soare dirijează Mozart şi Beethoven pe scena Sălii Radio

După o absenţă de câţiva ani, cunoscutul dirijor român Tiberiu Soare revine pe scena Sălii Radio, într-un concert special Mozart/Beethoven, prezentat miercuri, 6 martie (ora 19:00), de Orchestra de Cameră Radio.

Oaspete special al serii este un apreciat muzician german: Thorsten Johanns, primul clarinetist german invitat să interpreteze de mai multe ori împreună cu New York Philharmonic Orchestra, în ipostaza de clarinetist principal. În parcursul său sunt cuprinse şi apariţii alături de prestigioase orchestre din Germania: Filarmonicile din Berlin şi München sau orchestrele radiodifuziunilor din ţara sa natală. Profesor de clarinet la Conservatorul Franz Liszt din Weimar, Thorsten Johanns este membru al ansamblului Raro, alături de care a susţinut concerte în Europa, SUA şi Japonia.

Seara de la Sala Radio va debuta cu două creaţii semnate de celebrul Amadeus: Uvertura operei Don Giovanni – creaţie mozartiană inspirată din aventurile legendarului personaj Don Juan – şi Concertul pentru clarinet şi orchestră în La major. A doua parte a concertului va prilejui întâlnirea publicului cu Simfonia nr. 4, creaţie a lui Beethoven.

Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, Tiberiu Soare, îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară şi este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate. Între anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alături de Angela Gheorghiu: 2013 – Royal Festival Hall din Londra, alături de Royal Philharmonic Orchestra, Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din München) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles); 2014 – în Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă, în cadrul festivalului anual Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat în acelaşi an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam şi Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

Clarinetistul Thorsten Johanns a studiat la Hochschule für Musik – Köln şi a colaborat în calitate de prim clarinetist cu orchestre renumite: Filarmonicile din New York, din Berlin şi din München, Super World Orchestra din Tokyo, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Orchestra Germană Radio din Berlin, Ansamblul Modern din Frankfurt.

A concertat ca solist alături de Orchestra de Stat din Brandengurg (dirijor Howard Griffiths), Bayerische Kammerphilharmonie Augsburg, Orchestra Simfonică WDR. A realizat de asemenea şi înregistrări şi a fost distins cu Premiul ECHO Classic pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră a anului 2008.

În 2017, a cântat în premieră concertul pentru clarinet Passages, compus chiar pentru el de către Philippe Manoury. De asemenea, Thorsten Johanns a cântat la Stift Festival (Olanda, 2018), în premieră, o lucrare dedicată lui, scrisă de Dimitri Terzakis, denumită Flüchtige Gedanken.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.