Singurătatea lui Alexandru Lamba
21 February 2019
Propaganda în epoca digitală. Ce este, cum funcționează și cum poate fi combătută?
21 February 2019

Turbulențele atmosferice pot cauza accidentări ale pasagerilor de la boordul avioanelor


Săptămâna trecută, în data de 13 februarie, pasagerii un avion Delta care traversa Munții Stâncoși, în Statele Unite, au suferit efectele unor turbulențe atmosferice majore, 8 pasageri fiind răniți. Turbulențele atmosferice, sau golurile de aer, cum mai sunt cunoscute, sunt fenomene atmosferice destul de imprevizibile. Ele nu se văd pe radar, așa cum apar norii sau furtunile, de care piloții avioanelor trebuie să țină seama în cursele lor, dar efectele unor turbulențe severe, așa cum au fost cele de săptămâna trecută pot provoca accidente în interiorul aeronavei. 

Proiectul CONTUR din care fac parte 3 institute de cercetare și 5 universități românești, își propune elaborarea unor tehnici de detectare și prognozare a unor astfel de fenomene, suficient de timpuri pentru a putea fi evitate de piloți în timpul zborului și pe de altă parte dorește să îmbunătășească tehnologiile de control al vibrațiilor induse în corpul avionului. 

https://soundcloud.com/user-396758896/turbulentele-atmosferice-pot-cauza-accidentari-ale-pasagerilor-de-la-boordul-avioanelor

Interviu cu Aurelian Radu, directorul proiectului CONTUR

Realizator Mihaela Ghiță