De la master în cibernetică la doctorat în trandafiri de dulceață – un parcurs profesional spectaculos
10 January 2017
Petrache Poenaru- Inventatorul stiloului
10 January 2017

10 ianuarie 1863: Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra

Primul metrou din lume, tras de o locomotivă cu aburi, a circulat pe o distanță de 6 kilometri, pe sub Londra, în 1863. Ruta era între Paddington și Farringdon. Și, în prezent, există o porțiune din vechiul traseu, înglobat în ruta Paddington — Covent Garden — London Transport Museum. În cadrul acestui muzeu este expus și un motor al unei locomotive din acele vremuri.

Succesul a determinat extinderea retelei care, in 1880, transporta deja 40 de milioane de pasageri pe an, iar traseele erau in extindere. In 1890, a fost inaugurata prima linie de metrou electrica, al carei succes a determinat electrificarea rapida a intregii retele executate pana atunci.

Exemplul Londrei a fost rapid preluat de alte centre urbane europene. In 1896, a fost inaugurata prima linie subterana de pe continent, la Budapesta, iar in 1898 o noua linie de metrou, la Viena.

Metroul din Paris s-a inaugurat cu mult fast, odata cu turnul Eiffel, la deschiderea Expozitiei Universale din anul 1900. In secolul XX, aproape toate metropolele europene s-au dotat cu asemenea mijloc de transport. Prima linie din emisfera sudica a aparut la Buenos Aires, in 1913.

În prezent, metroul londonez transportă peste trei milioane de călători pe zi și peste 1 miliard de călători în fiecare an. Este cel mai lung sistem de metrou din lume, el rulând aproximativ 393 de km (244 de mile) pe sub străzile din Londra. Metroul londonez are în componență 500 de trenuri și traseul său are 275 de stații. Stația cea mai aglomerată este Waterloo, care deservește aproximativ 46.000 navetiști la orele dimineții.