Gianina Cărbunariu, manager: „Oamenii își doresc să participe la evenimente teatrale, la experiențe teatrale”
14 January 2021
Filmul „La drum”, de Dumitru Budrala, relansat online de Ziua Culturii Naționale
14 January 2021

100 de zile. 100 de povești. 100 de țări – un tablou care reflectă spiritul omului care trece prin vremuri dure

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova lansează pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERONUL, un mesaj universal al speranței. Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost scris Boccaccio.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.com, în regim de live streaming, din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări. Primele zece episoade poartă semnătura unor apreciați regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația și SUA.

Ultima poveste a HEKTOMERONULUI va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com, într-un maraton de 25 de ore.

Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Programul primelor reprezentații, pe platforma www.hektomeron.com.