Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Another Earth (2011) – regia Mike Cahill
2 April 2021
CONSULTAȚII – 4 aprilie 2021 – Totul despre vaccinarea anti-COVID
3 April 2021

2 aprilie –  Ziua Internațională a Conștientizării Autismului    

30.000 persoane cu autism se confruntă cu acest diagnostic în România. Campania ”Un dar necesar” e modul în care peste 100 organizații din domeniul autismului invită românii să facă daruri de bine, atât de necesare.  

 

Atenția, înțelegerea, susținerea și acceptarea sunt cele mai de preț daruri. Hai să le oferim împreună persoanelor neurodiverse! Acesta este îndemnul sub care Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, lansează campania Un dar necesar, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele 30.000 de persoane cu autism din România.   

Clădiri simbol din șase orașe din țară vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național; grădinițele și școlile țin ore de lectură pentru a încuraja înțelegerea și acceptarea colegilor cu autism; companiile preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți; artiștii invită publicul iubitor de cultură și muzică să susțină programele de terapie; iar ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.  

Nouă grădinițe și școli au ținut o oră de lectură aparte cu scopul de a înțelege și de a accepta mințile diferite ale copiilor cu autism, cu ajutorul cărții Toate dungile mele, o campanie pe care Help Autism o extinde pe toată luna aprilie. Grădinițele și școlile din România se pot înscrie pe undarnecesar.helpautism.ro pentru a primi gratuit kitul educațional ce conține și cartea, pentru a organiza propria oră de lectură aparte.   

Mari artiști ai scenelor naționale și internaționale au ales să își folosească vocea pentru a dărui atențieminților diverse, invitând publicul să se bucure de o serie de întâlniri virtuale sub genericul Dialogurile sufletului. Alice Năstase Buciuta în dialog cu…” organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Asociația Help Autism, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Radio România Muzical.  

În perioada 2-27 aprilie 2021, de la ora 18:00, publicul se va putea întâlni cu dirijorul Gabriel Bebeșelea, sopranele Laura Tătulescu, Leontina Văduva și Rodica Vică, tenorul Ștefan Pop, mezzosopranele Roxana Constantinescu și Andreea Iftimescu, baritonul Vlad Crosman, violoniștii Remus Azoiței, Clara Cernat și Vlad Maistorovici, violoncelistul Marin Cazacu, pianiștii Luminița Berariu, Mara Dobrescu, Thierry Huillet și Diana Ionescu. Toate aceste întâlniri virtuale vor prilejui publicului privitor nu doar bucuria reîntâlnirii cu unii dintre cei mai talentați muzicieni, ci și posibilitatea de a susține copiii și adolescenții cu autism prin donații în platforma Galantom.   

Totodată, organizațiile au trimis un memoriu către autorități prin care, cei aproape 100 de semnatari solicită o atenție mai mare și o implicare responsabilă a politicienilor. 

Cea mai răspândită tulburare a copilăriei este și cea mai neglijată problemă de sănătate  publică. Decontarea orelor de terapie este infimă: un copil cu autism face între 2 și 4 ore pe zi de terapie pentru o perioadă de câțiva ani, nevoile lor fiind acoperite aproape exclusiv de familie și de asociațiile non-profit cu sprijinul partenerilor lor, menționează reprezentantul Help Autism. 

1 din 54 de copii este afectat de autism*. În România, ONG-urile estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu tulburare de spectru autist, deși doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13 905 sunt copii**, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.  

 

*Conform raportului CDC 2020;

**Conform datelor culese în perioada ianuarie – iunie 2019 pentru realizarea ”Analizei naționale de etapă a situației abilitării/reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), în vederea elaborării Planului Național pentru Autism 2020 – 2024”.
 
Sursă FOTO – Asociația HELP AUTISM