Generații diferite. Vorbim aceeași limbă – Pavel Șușară
14 February 2017
Expoziția de pictură și desen „ARTĂ, EDUCAȚIE, MEMORIE”
14 February 2017

2016 – record european in domeniul energiei din surse regenerabile

Ferma eoliana Gemini de 600MW va furniza, incepand din 2017, energie electrica 'verde' pentru 785.000 locuinte

Energia din surse regenerabile a constituit aproape 90% din totalul noilor surse de energie conectate la reteaua europeana in anul 2016, depasind recordul anterior de 79%, stabilit in anul 2014.

21,1 GW, adica 86% din totalul de 24,5GW al noilor capacitati de productie a fost reprezentat de energia eoliana, solara, biomasa si hidro. Conform datelor publicate de organizatia WindEurope, pentru prima data energia eoliana a constituit mai mult de jumatate din capacitatea nou instalata,.

Aceasta a detronat carbunele si a devenit cea de-a doua mare sursa de producere a energiei in UE, dupa gazul natural. Insa din cauza naturii intermitente a energiei eoliene, carbunele ramane deocamdata o sursa mai importanta  in furnizarea de energie.

Pe primul loc in ceea ce priveste capacitate eoliana instalata se situeaza Germania, in timp ce Franta, Olanda, Finlanda, Irlanda si Lituania au stabilit noi recorduri nationale. Investitiile europene in fermele eoliene au atins si ele un record in anul 2016, de 27,5 miliarde de euro.

Cel mai mare proiect in domeniu a fost Gemini, o ferma eoliana amplasata in largul coastei olandeze care, atunci cand va fi finalizata, va deveni cea de-a doua cea mai mare ferma off-shore din lume. Al doilea proiect european ca putere instalata a fost tot o ferma eoliana off-shore, Gode Wind 1 si 2, din Germania, cu o putere de 582 MW. De altfel, aceasta tara are o putere totala instalata de trei ori mai mare decat a oricarei alte tari din UE.

Insa liderii din domeniul energiei din surse regenerabile sint ingrijorati de lipsa de suport politic, dincolo de anul 2020, atunci cand ia sfarsit termenul pentru tinta europeana obligatorie din acest sector.

„Dupa 2020, doar 7 dintre cele 28 de membre ale UE au politici si tinte clare pentru energia eoliana”, a spus Giles Dickson, directorul executiv al WindEurope. In marea lor majoritate, tarile europene au politici mult mai putin ambitioase in domeniul energiei regenerabile decat aveau cu 5, sau chiar cu 3 ani in urma.

Desi in anii 2000 Spania, Portugalia, Italia si Grecia s-au aflat in fruntea plutonului in ceea ce priveste construirea de noi ferme eoliene, in prezent ele detin doar un mic procentaj din totalul puterii instalate. In prezent, sint foarte putine tari cu proiecte semnificative in acest domeniu.

Expertii afirma ca ele au nevoie de mai mult sprijin, la nivel national si la nivelul Comisiei Europene, pentru sectorul energiei din surse regenerabile, dar si de politici mai ambitioase pentru combaterea incalzirii globale.

Cu alte cuvinte, potentialul este mare, insa si vantul trebuie sa bata din directia favorabila!