Dimensiunea științifică a artei: Iosif Kiraly – Arta se găsește în idee, în concept și nu în performanțele tehnice ale aparatului folosit
22 April 2021
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Istoria în 39,1 secunde – NASA: zborurile interplanetare sunt posibile! – 22 aprilie 2021
22 April 2021

22-29 Aprilie – Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare

Anul acesta, Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare are în centru trei mari teme:

 

·         Asigurarea necesarului de plasmă umană de la donatori este esențială pentru fabricarea tratamentelor salvatoare de viață pentru mulți pacienți, iar imunoglobulina (tratament derivate din plasma umană) a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății pe lista medicamentelor esențiale, în cazul pacienților cu imunodeficiențe primare.

·         Siguranța și protejarea pacienților prin vaccinare – protejându-ne unii pe alții prin vaccinare, protejăm și persoanele care suferă de imunodeficiențe primare.

·         Cercetarea, diagnosticul precoce și un mai bun acces la tratament îmbunătățesc calitatea vieții pacienților cu imunodeficiențe primare și ar trebui să rămână o prioritate la nivel mondial.

 

Imunodeficiențele primare sunt boli rare care apar ca urmare a unui defect genetic la nivelul sistemului imun. Cel mai adesea aceste boli se exprimă ca infecții “comune”, dar spre deosebire de infecțiile care apar la persoanele imunocompetente, cele ale bolnavului cu imunodeficiență sunt recurente, cu durata mai mare și severitate crescută, uneori nu răspund la tratamentul corect instituit, putând conduce chiar la deces.

Există peste 400 de tipuri de imunodeficiențe primare afectând pretutindeni în lume peste 6.000.000 de persoane. Aceste tipuri de boli sunt diferite și de aceea fiecare bolnav necesită o abordare personalizată, axată pe nevoile sale specifice, în concordanță cu expresivitatea bolii, severitatea ei, complicațiile prezente, nevoi adaptate la programul de viață al bolnavului și familiei sale astfel încât calitatea vieții să fie cât mai puțin afectată.

 

Creșterea gradului de conștientizare asupra existenței defectelor sistemului imun, precum imunodeficiențele primare, au o importanță chiar mai mare acum, în mijlocul pandemiei COVID-19.

 

Mai multe informații despre campania la nivel mondial de anul acesta găsiți pe pagina de web: http://www.worldpiweek.org/our-2021-campaign/

 

Numai împreună vom putea schimba în bine viața bolnavilor cu imunodeficiențe primare!  

Sursă FOTO – www.worldpiweek.org