Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi apoi către Elveţia, la Aubonne şi Geneva…
17 February 2019
Cheile Vârghișului
21 February 2019

ELVEŢIA: AUBONNE

Aubonne (situat în Cantonul Vaud, unul dintre cele 26 de cantoane ale Elveţiei), este un oraş ce poate fi găsit de cei care doresc să-l viziteze, la o distanţă de circa 55 kilometri de Geneva şi aproximativ 30 kilometri de Laussane. Peisajul este încântător, iar ca obiective turistice şi istorice amintim  Grădina Botanică (creată în 1968, ce deţine o colecţie de arbori şi arbuşti din întreaga lume), Biserica Apostolică Evanghelică, Primăria (ce datează din secolul XIX) sau Castelul Aubonne.

* * *

Castelul Aubonne a început să fie construit în secolul XI şi până în zilele noastre, el a trecut succesiv în mâinile mai multor stăpânitori ai aşezării. Unul dintre ei fiind şi Jean-Baptiste Tavernier (un vestit comerciant de bijuterii de origine franceză). Acesta, în anul 1670 a achiziţionat o feudă din Aubonne (situat la acea vreme în Ducatul Savoia), devenind astfel baron de Aubonne. Însă nu pentru această achiziţie a intrat în istorie Jean-Baptiste Tavernier, ci pentru cumpărarea unui diamant albastru (denumit mai apoi Diamantul Hope), pe care l-a vândut regelui Franţei Ludovic al XIV lea.

Considerat obiectiv de Patrimoniu Naţional, Castelul Aubonne (alături de turnul său alb), a cunoscut de-a lungul timpului mai multe modificări, iar ultima sa renovare a avut loc în anul 1988.

GENEVA

Geneva – situată pe malul vestic al lacului Leman, este capitala cantonului cu acelaşi nume. Aici îşi au sediul mai multe organizaţii internaţionale (printre care şi „Crucea Roşie”), fapt ce a creat o atmosferă specifică metropolei. Un loc curat, bogat, plin de parcuri şi grădini, cu un nivel ridicat al calităţii vieţii, despre care cunoscuta revistă germană Stern nota că are „mai mulţi milionari decât şomeri”. De altfel, cu ceva mai mult timp în urmă, şi Voltaire făcea remarca cum că în oraş „nu ai altceva de făcut decât să câştigi bani.”

Geneva este totodată şi unul dintre cele mai mari centre de producţie de ceasornicărie din întreaga lume, aici aflându-se mărci de renume mondial precum Rolex, Tissot, Omega şi multe altele.

* * *

Ca aproape orice turist care ajunge în Geneva, ne vom abate prin Parcul Promenada Bastioanelor (unde se joacă şah cu piese gigant) dar şi prin Grădina Engleză, pentru a admira vestitul Ceas de Flori (o capodoperă tehnologică şi de artă florală), situat aici din anul 1955. Ceasul este compus din mai multe cercuri concentrice, culorile şi florile alese variind în funcţie de anotimp.

Un foarte popular punct turistic al Genevei este şi Insula Rousseau, cu statuia filosofului şi cea mai veche piaţă a oraşului. Un loc cât se poate de romantic şi liniştit, unde vă puteţi relaxa admirând minunatele păsări din rezervaţie.

* * *

Timp de secole, oraşul Geneva, a fost guvernat de romani, iar mai târziu a aparţinut Burgundiei şi Franconiei. Astfel, din anul 1032 stăpânul aşezării a devenit împăratul german, fapt de care aminteşte şi astăzi jumătatea de vultur prezentă pe blazonul cantonului. În secolul XVI, Geneva a ajuns să fie percepută ca un oraş liberal şi deschis unei noi mentalităţi religioase, bastionul Reformei şi un adăpost pentru oamenii din întreaga Europă persecutaţi pentru credinţele lor.

În anul 1798, Geneva a fost ocupată de francezi. Iar după îndepărtarea lui Napoleon Bonaparte, patrioţii locali au proclamat independenţa oraşului, care împreună cu ţinutul învecinat a devenit, în 1815, al 22 canton al Confederaţiei Elveţiene.

* * *

Geneva are multe de oferit celor ce aleg să-şi petreacă vacanţa aici: iubitorii operelor de artă pot vizita muzee, precum şi numeroase obiective turistice şi istorice, cum ar fi de exemplu: Muzeul Ceasurilor şi Emailurilor (o construcţie de secol XIX aproape de centrul oraşului, ce deţine o colecţie impresionantă de exponate, unele de o mare complexitate tehnică), Primăria oraşului (o clădire devenită celebră mai mult pentru faptul că aici, au intrat în legalitate Crucea Roşie şi Convenţia de la Geneva), Muzeul Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (dedicat compasiunii şi suferinţei umane) sau Catedrala Saint Pierre.

Lor şi se adaugă Muzeul de Artă şi Istorie aminteşte vizitatorilor de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Petru. Aici se găseşte o interesantă secţie de egiptologie. Secţiunea de arheologie afişează mărturii preistorice europene, din Egiptul antic, orientul Apropiat şi Grecia antică, cea de artă plastică deţine lucrări franceze, italiene, olandeze şi engleze, iar în sectorul dedicat artei aplicate pot fi admirate colecţii de artă bizantină, icoane, arme din Evul mediu şi Renaştere, argintărie, tinichigerie, instrumente muzicale şi textile.

* * *

Un obiectiv aparte al Genevei, este însă Palatul Naţiunilor, un fel de „stat în stat” (asemănător într-o oarecare măsură cu Vaticanul). Palatul îşi are propriul serviciu poştal (ce emite timbre) şi este locul în care lucrează un număr impresionant de funcţionari publici, fiind totodată şi cel mai important centru de congrese din lume, aici desfăşurându-se importante întâlniri la nivel înalt între şefi de stat ori reprezentanţii unor diverse organizaţii internaţionale cu rol decizional pentru destinul omenirii.

Şi pentru Turnul Ile merită să vă faceţi timp pentru a-l vedea, singura structură ce a supravieţuit dintr-un castel din secolul XIII. Castelul a fost construit pentru apărarea Genevei, mai precis el a avut rolul de a proteja pasajul ce lega Elveţia de Franţa, însă deteriorat de-a lungul timpului, acesta a fost demolat. A rămas doar turnul, care a ajuns să fie încorporat în construcţia de clădiri adiacente.

* * *

Ajunşi la Geneva, nu ezitaţi să faceţi o plimbare şi pe lacul cu o întindere imensă (cel mai mare rezervor de apă dulce din Europa), ce dispune de o celebră fântână care pompează apă la 140 de metri înălţime, un obiectiv deosebit de îndrăgit atât de localnici cât şi de turişti. Odată cu lăsarea serii, jetul de apă aruncat de fântână la o înălţime impresionantă, este luminat într-un mod atractiv.

Cei ce iubesc să-şi achiziţioneze suveniruri, trebuie să ştie că, în ciuda dimensiunilor sale reduse, Geneva este o adevărată rivală a Parisului ori Londrei, ca destinaţie de cumpărături cu semnificaţie majoră în Europa. Veţi găsi aici tot ceea ce doriţi, selecţia fiind uimitoare la preţuri pe măsură.

Dacă sunteţi în căutare de obiecte de artă sau antichităţi, oraşul vechi este locul ideal, cu principala sa stradă comercială Grand Rue. O zonă unde multe magazine sunt adevărate muzee pline cu relicve datând din zilele medievale ale Genevei.

* * *

În ceea ce priveşte gastronomia Genevei, aceasta a fost influenţată de faptul că oraşul se găseşte pe malul unui lac, drept pentru care peştele este unul dintre ingredientele de bază, ce se consumă de obicei cu un medalion din legume.

Străbătând străzile Genevei, veţi întâlni un mare număr de braserii, unde veţi găsi mâncăruri tradiţionale. Dacă le veţi trece pragul, o să puteţi degusta (printre altele) şi o brânză sărată făcută din lapte de vacă dar şi o porţie de raclette.

Nu ocoliţi nici restaurantele, care practică preţuri pentru toate buzunarele şi reţete delicioase, cum ar fi: pui umplut cu cartofi sau somon caramelizat cu miere, lămâie verde şi legume.

Şi să nu uităm că Geneva este şi un paradis al iubitorilor de ciocolată, atât magazinele alimentare cât şi cofetăriile oferind cele mai cunoscute şi mai apreciate branduri de ciocolată din lume.