Un spectacol marcant și un regizor care a revoluționat prin ingeniozitate și stilistică – cadoul lunii februarie pentru abonații Scenei Digitale
1 February 2021
INSULTAȚI BELARUS(IA) spectacole-lectură, acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus
2 February 2021

28 DE ZILE, de Olga Shiliaeva: „Să fii femeie înseamnă să fii diferită, să poți fi așa cum vrei”

Realizat exclusiv on-line, după un text scris de Olga Shiliaeva, proiectul 28 DE ZILE își propune să aducă în atenția publicului, joi, 4 februarie, de la ora 19.00, o temă controversată și actuală, mai ales în contexul social prezent.

Având ca punct de pornire o întâmplare dramatică reală, petrecută în Rusia zilelor noastre, 28 DE ZILE este un manifest, un strigăt pentru conștientizarea condiției femeii în societatea modernă, în încercarea de a-și defini umanitatea și scopul existenței personale, oscilând între tradiție și prejudecăți, între succesul profesional și maternitate, între sentimente și rațiune, între idealuri și aspirații.

„Să fii femeie înseamnă să fii diferită, să poți fi așa cum vrei. Aș vrea ca spectatorii să rămână cu ideea că nu hormonii le fac pe femei să se poarte inadecvat, ci că pentru toate aceste emoții negative ale femeilor există, înainte de orice, cauze sociale.” (Olga Shiliaeva, dramaturg)

Din dorința de a aduce în fața publicului acest proiect, dar și de a sublinia necesitatea unei dezbateri pe această temă, echipa artistică a participat pro bono la realizarea acestui proiect.

„În contextul în care România este țara cu cel mai mare număr de mame minore la nivelul Uniunii Europene, iar violul este încă un subiect polemic, ne întrebăm care este condiția femeii. Deși e greu de răspuns la o astfel de întrebare, prin proiectul 28 DE ZILE ne propunem să vedem împreună măcar cum se simte o femeie zi de zi, lună de lună în societatea contemporană. Cred cu tărie că empatia este calea către conștiință și toleranță”, Catinca Drăgănescu, regizor.

Din distribuție fac parte Maia Morgenstern (voce), Natalie Ester, Alexandra Fasolă, Anka Levana și Katia Pascariu. Editarea video a fost realizată de către Maria Drăghici.

„28 DE ZILE este o piesă care vorbește despre subiecte ce nu ar mai trebui să fie tabu nicăieri în lume, în secolul 21”, Raluca Rădulescu, traducător.

Proiectul 28 DE ZILE poate fi urmărit integral online, pe paginile de Facebook (https://www.facebook.com/teatrulevreiesc/ și YouTube (https://www.youtube.com/teatrulevreiesc) joi, 4 februarie, începând cu ora 19.00. Accesul va fi gratuit.