Ascultă Radio România Cultural Live

30 de ani. Cum am construit democrația după 1989 | OWR 12

11 Martie 2019, 12:38

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Tema principală a ediției o reprezintă cei 30 de ani trecuți de la Revoluția din 1989.

Începând chiar cu ziua deschiderii festivalului, vineri, 15 martie, vă invităm să participați la trei evenimente speciale legate de tema principală a OWR12 în mai multe spații din Palatul Universul.
De la orele 17 și 22, la Linotip, vor avea loc primele două reprezentații ale noului performance realizat de Nicoleta Lefter, „AN TAN TINA”. Pornind de la cartea Anei Blandiana, „Fals tratat de manipulare”, spectacolul este o încercare de raportare la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul acesta în România și reprezintă o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi. Bilete găsiți aici. După premierele de vineri, „AN TAN TINA” poate fi vizionat în datele de 16, 18, 20, 22 și 24 martie, de la ora 22, la POINT, în cadrul OWR12. Bilete pentru aceste reprezentații găsiți aici.De la ora 20, la Mezanin, vă propunem o dezbatere despre mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii '90. Ce putem învăța azi din experiența primilor ani de după Revoluție de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Participă: Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache, Radu Vancu. Puteți rezerva locuri aici. De la orele 19 și 21, la Salonul de Proiecte, vă invităm să participați la două programe tematice care plasează producția studioului „Alexandru Sahia” într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori. Bilete și informații despre filme găsiți aici. Imagine din scurtmetrajul „Protecția cui?” (regia: Ada Pistiner) din programul SAHIA VINTAGEECONOMIE. POLITICĂ. PUBLICITATE.Miercuri 20 martie, după proiecția specială a documentarului „După revoluție” (Cinema Elvire Popesco, 20:15), vom discuta cu regizorul filmului, Laurențiu Calciu și cu Nicolae Rațiu în cadrul evenimentului numit de noi „Primul an de democrație, întâiul an de confuzie”. Dezbatem alături de fiul lui Ion Rațiu, unul dintre candidații primelor alegeri democratice, despre ce se întâmplă atunci când o nație se debarasează de un regim politic și rămâne fără conducători. Mai multe detalii și bilete aici.Imagine din campania Centrului Rațiu pentru Democrație, realizată de George RoșuDespre un alt moment important din perioada 1990 vorbim vineri, 22 martie de la ora 17:00 la POINT, în cadrul dezbaterii „Constituţia de după Revoluţie”. Vom încerca să scoatem în evidenţă contrastul dintre temele constituţionale care ne preocupă azi (ordonanţele de urgenţă, separaţia puterilor în stat ori supremaţia legii) şi cele care ne-au frământat la începutul anilor '90 (forma de guvernământ, garantarea proprietăţii private ori drepturile minorităţilor). Participă la dezbatere Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului și în rolul moderatorului: Codru Vrabie, activist civic. Mai multe detalii aici.Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.
În ultimele două zile de One World Romania ne îndreptăm atenția și către Rusia. După proiecțiile filmului „Martorii lui Putin” de sâmbătă, 23 martie (Cinemateca Eforie, 14:00) și de dumincă, 24 martie (Cinema Elvire Popesco, 16:30)Anton Breiner și Armand Goșu vor modera câte o discuție cu unul dintre cei mai activi militanți pentru consolidarea democrației în Rusia, jurnalistul și activistul Oleg Kozlovsky, organizator a numeroase acțiuni non-violente pentru apărarea democrației și a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova. Kozlovsky a fost arestat și reținut de numeroase ori din cauza activităților sale pro-democratice, în mai 2008 fiind recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conștiinței. Este, de asemenea, laureatul Premiului „Ion Rațiu pentru democrație” în anul 2010.Trailer „Martorii lui Putin”Vrem să ne amintim și de momente mai recente, cum ar fi aderarea României la Uniunea Europeană – duminică, 24 martie, de la ora 15:00 tot la POINT. Încercăm să aflăm care au fost pașii, obstacolele și compromisurile pe baza cărora cele două părți au negociat aderarea, precum și ce efecte a avut ea asupra țării, dar și ce influențe a avut integrarea României asupra Uniunii Europene. Mai multe detalii aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.Tot duminică 24 martie de la ora 18:00 la POINT ne amintim „Din pre-istoria publicității”, alături de câțiva dintre pionierii industriei – Raluca Feher, Șerban Alexandrescu și Alina Gavrilă. Mai multe detalii găsiți aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.INTIMITATE ȘI SEXUALITATE. THEN & NOW.Privim în trecut, analizăm prezentul – nu doar din punct de vedere economic și politic, ci și din punct de vedere social. Una dintre victoriile democrației, deși obținută târziu, a fost abrogarea articolului 200din Codul Penal și dezincriminarea homosexualității. Mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile între persoane de același sex. Împreună cu Florin Buhuceanu și cuinvitații săi ascultăm joi, 21 martie, de la ora 18:00, la POINT povești personale care reconstruiesc campania de advocacy începută în anii '90 de ACCEPT pentru dezincriminarea homosexualității (obținută în 2001). Documentarea pentru acest eveniment a fost realizată prin utilizarea de materiale din Arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania. Mai multe detalii aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

Duminică, 24 martie, de la ora 11:00 vă invităm la un alt eveniment special pe același subiect. Este vorba de un „Tur urban: Gay în Bucureștiul articolului 200”, ghidat de poetul Dominic Brezianu și Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT. Vă invităm să aflați cum puteai să cunoști pe cineva în vremurile în care aplicațiile de dating nu erau nici măcar o idee, în Bucureștiul în care până în 2001 puteai face închisoare din cauza orientării sexuale. Turul a fost prezentat în premieră de Dominic Brezianu în cadrul Bucharest Pride 2018. Mai multe detalii aici. Pentru a participa la acest tur, te rugăm să completezi formularul de aici.Pornind de la filmul Adinei Pintilie „TOUCH ME NOT”, și de la volumul produs de Post Modernism Museum, „Erotism și sexualitate în Epoca de Aur”, de Cosmin Nasui, Cristian Vasile și Călin Hentea, vă propunem dezbaterea „Despre intimitate și sexualitate în prezent și în Epoca Ceaușescu” (duminică, 24 martie, ora 14:30, Cinemateca Eforie). Ne întoarcem mental, împreună cu Cosmin Nasui, la modelul familiei monogame din „Epoca de Aur”, la explozia chiuretajelor, la interzicerea relațiilor homosexualesau la repunerea în discuție a drepturilor femeii și a egalității sociale pe bază de gen specifice acelei perioade. Revenim apoi în prezent pentru a compara cele două perioade din aceste puncte de vedere. Mai multe detalii aici.Volumul „Erotism și sexualitate în Epoca de Aur”ISTORIE ȘI ARHITECTURĂ.Sâmbătă, 23 martie, dedicăm două evenimente felului în care timpul afectează arhitectura orașelor și vă invităm mai întâi la un „Traseu prin Bucureștii demolați”, organizat împreună cu ARCEN, de la ora 17:00. Va fi o plimbare atipică în spatele perdelei de blocuri socialiste de pe Bvd. Unirii, un puzzle de terenuri abandonate și case de epocă rămase în picioare în urma celui mai mare experiment urban și social la care a fost supus Bucureștiul. Din zonă au dispărut complet 9300 de imobile. Mai multe detalii aici.

De asemenea, în aceeași zi, dar de la ora 21:15 la Cinema Elvire Popesco, după proiecția documentarului „Hotel Iugoslavia” vă așteptăm la dezbaterea „Urmele arhitecturii în prezent”. Alături de prietenii de la Ordinul Arhitecților din România vom discuta despre arhitectura postbelică în peisajul urban actual, despre modul în care aceasta influențează percepția asupra spațiului public, despre capacitatea ei de a oferi o oglindă a trecutului în imaginarul colectiv, dar și despre influențele acesteia asupra locuirii. Mai multe detalii aici.Trailer „Hotel Iugoslavia”Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației! De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefilsau caSuporterde aici.

De asemenea, până la 15 martie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.
La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Teatru și film 17 Martie 2024, 00:56

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru

În perioada 16-26 mai 2024 , 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți...

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Teatru și film 16 Martie 2024, 05:28

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară

Transilvania Film anunță un turneu de promovare național pentru documentarul NASTY , la care va lua parte echipa de...

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:34

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”

Joi (21 martie) și vineri (22 martie), ora 18:30, pe prima scenă lirică a capitalei, vom putea admira, în premieră...

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:10

Nominalizările la Premiile Gopo 2024

15 martie, 2024 - Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu aștepta prea mult de la...

Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Teatru și film 15 Martie 2024, 07:32

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie

București, 14 martie 2024 - Centrul Cultural Mahmoud Darwish are plăcerea să anunțe cea de-a cincea ediție a Festivalului...

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Teatru și film 14 Martie 2024, 17:20

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările...

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Teatru și film 14 Martie 2024, 12:01

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23

Rezumat: S-au anunțat filmele din competiția SMART7, o rețea festivalieră europeană, fondată anul trecut; Filmele create de...

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Teatru și film 14 Martie 2024, 09:35

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură

În lumea literaturii, suspansul și intrigile psihologice au captivat publicul dintotdeauna, oferind cititorilor o...

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru