Știința 360: INACO lansează Ghidul Meseriilor Viitorului – 8 octombrie 2020
8 October 2020
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Bioinformatica, drumul spre codul nostru sursă
8 October 2020

8 octombrie – Ziua Mondială a Vederii 2020: Apel pentru continuarea vizitelor și tratamentelor la oftalmolog

        Cel puțin 1 miliard de persoane au o deficiență a vederii care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost tratată de un medic oftalmolog*

Peste un miliard de oameni din întreaga lume nu pot vedea bine, pentru că nu au acces la ochelari și aproximativ 3 din 4 deficiențe de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog și tratament corespunzător, arată datele oficiale ale Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii.

Ziua Mondială a Vederii este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv pe 8 octombrie anul acesta, prilej cu care specialiștii atrag atenția asupra deficiențelor de vedere care afectează calitatea vieții oamenilor, însă prin îngrijire și tratament adecvat, aceștia se pot bucura din nou de viață în toate formele și culorile ei.

În această perioadă dificilă, avem nevoie mai mult ca oricând să le transmitem pacienților că este important să își continue vizitele la medicul oftalmolog și tratamentul. Afecțiuni precum miopia, prezbiopia, glaucomul, cataracta sau cele retiniene afectează un număr mare de oameni și, netratate, pot avea efecte ireversibile precum orbirea. Persoanele care au nevoie de îngrijiri oculare trebuie să beneficieze de tratament adecvat și intervenții de calitate”, a declarat prof.dr.Călin Tătaru, președinte al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

Afecțiuni cu un impact major asupra calității vieții

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel puțin 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume  au o deficiență a vederii care poate fi tratată sau nu. Dintre acestea, cel puțin 1 miliard de persoane au o deficiență a vederii care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost abordată. În plus, 2,6 miliarde de oameni au miopie, inclusiv 312 milioane de copii cu vârsta sub 19 ani.

Cele mai importante cauze ale deficiențelor de vedere și ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), vârsta înaintată (17%), glaucomul (10%). Datorită creșterii accesului la îngrijire și a inovației medicale, prevalența deficiențelor de vedere și a orbirii a scăzut în ultimii ani. Dacă aceasta era în 1990 estimată la 4,58%, în 2015 prevalența acestor afecțiuni era de 3,37%. Milioane de oameni trăiesc cu afecțiuni oculare la nivel mondial, cu un risc crescut de pierdere a vederii:

·        196 de milioane de oameni au degenerescență maculară legată de vârstă;

·        146 de milioane de persoane au retinopatie diabetică;

·        76 de milioane de persoane trăiesc cu glaucom;

·        2,5 milioane de persoane au trichiază trahomatoasă;

·        277 de milioane de oameni suferă de miopie accentuată.

De asemenea, există inechități majore în distribuția afecțiunilor care pot duce la deficiențe ale vederii: prevalența în multe regiuni cu venituri mici și medii este estimată a fi de patru ori mai mare decât în regiunile cu venituri mari. Povara acestor afecțiuni tinde să fie mai mare în zonele rurale și pentru populațiile defavorizate.

https://www.iapb.org/advocate/world-sight-day/

Sursă FOTO – https://www.iapb.org/advocate/world-sight-day/