AUDIO Prelegerea “Marele Război în istoriografie şi în film” în prima zi a festivalului de Film și Istorii Râșnov
21 July 2018
WAR FOR THE PLANET of THE APES- intens, bine dozat și creativ
23 July 2018

A cincea ediţie a Festivalului Arkadia: 23 de scurtmetraje din 12 ţări

A cincea ediţie a Festivalului de Film Arkadia ShortFest se va desfăşura între 15 şi 18 august, în apropierea plajei Corbu (Constanţa), cele două secţiuni ale evenimentului însumând în acest an 23 de filme din 12 ţări, informează organizatorii.

“Cineaşti din ţări precum Spania, Portugalia, Filipine, Franţa, Belgia, Estonia, Slovacia, Iran, Ungaria, Brazilia şi Marea Britanie vor avea scurtmetrajele proiectate pe ecranul Arkadia Shortfest, în timp ce spectatorii vor simţi nisipul cald sub picioare şi briza mării pe piele”, se arată într-un comunicat, transmis vineri AGERPRES.

Cele două secţiuni dedicate ale festivalului includ competiţia studenţească (scurtmetraj de ficţiune) care însumează opt filme scurte şi secţiunea necompetiţională (scurtmetraj profesionist de ficţiune, documentar sau animaţie) care cuprinde 15 producţii. Publicul se va putea delecta în ultimele trei zile de festival cu patru calupuri de film ale celor două secţiuni alese de către Gabriela Suciu şi Martin Gonda, selecţionerii festivalului.

“În timp ce explorează constant viitorul scurtmetrajelor, Arkadia aduce un omagiu trecutului deschizând festivalul cu proiecţia filmului ‘Loving Vincent’, nominalizarea la Premiile Academiei pentru lungmetraj de animaţie, urmat de retrospectiva filmelor câştigătoare din anii trecuţi. Festivalul anunţă pentru această ediţie o competiţie studenţească plină de cineaşti talentaţi, inovatori, tineri şi cu multiple premii în palmares, care folosesc o gamă largă de tehnici de filmare pentru a provoca publicul cu o serie de experienţe cinematice unice ce pornesc de la divertisment şi ajung ulterior să trateze probleme sociale cruciale”, reiese din comunicat.

Dacă în cele patru ediţii trecute trofeul Arkadia a fost oferit în urma votului publicului, noutatea adusă de ediţia a cincea o reprezintă prezenţa unui juriu alcătuit din profesionişti în domeniul cinematografiei: Ionuţ Mareş, Georgiana Muşat şi Bogdan Th. Olteanu.

În plus, cea de a cincea ediţie aduce în festival şi o secţiune specială, Focus: Academy of Performing Arts Bratislava (VSMU Bratislava), care reuneşte cele mai bune filme studenţeşti din Slovacia în prezent. AGERPRES