Actorul Lari Giorgescu, la Espresso:  Nu contează câte spectacole ai, contează mai degrabă ce fel de spectacole ai
29 November 2017
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: PREMIERĂ. Ismail și Turnavitu după URMUZ.
30 November 2017

Producţia Radio România Moartea Lui Ticu, haiduc de fuste, premiată la ABU SONIC Radio Drama Festival din Yogyakarta, Indonezia

Producţia Teatrului Naţíonal Radiofonic  Moartea lui Ticu haiduc, de fuste a fost premiată cu Menţiunea Specială a Juriului la categoria Mini-Drama, în cadrul ABU SONIC Festival  ediţia I, desfăşurat în perioada 27-29 noiembrie 2017, organizat de ABU (Asia Broadcasting Union) în parteneriat cu RRI ( Radio Republik Indonesia).

Moartea lui Ticu haiduc de fuste adaptează în stil comic povestirea omonimă de Viorel Ilișoi, despre tema morții și a vieții în simplitatea spațiului rural. Povestirea este publicată pe blogul autorului www.viorelilisoi.ro. Regia spectacolului radiofonic este semnată  de Mihnea Chelaru, care a lucrat împreună cu echipa sa la realizarea unui portret acustic al tradiţiilor si superstiţiilor întâlnite la români în contextul unui eveniment funerar .

Acţiunea se petrece într-un sat, la înmormântarea lui Ticu, un personaj cu o faimă de „haiduc de fuste”, iubitor al femeilor de toate tipurile, chiar şi cele căsătorite. Inevitabil, sfârşeşte prin a fi ucis de un soţ încornorat. Pe parcursul piesei se urmăreşte desfăşurarea înmormântării lui Ticu sub lupa satirică dar şi analitică a obiceiurilor specifice acestui ritual, unele mai neînchipuite decât altele. Tonul creat este unul al unei comedii negre, antrenat prin  observaţia detaşată a spiritului lui Ticu, care persiflează fiecare obicei inutil, iar la final, încheie într-o notă moralizatoare tot acest zgomot în zadar pentru viaţa de apoi.

Regizorul Mihnea Chelaru este şi inginerul de sunet al acestei producţii şi totodată a lucrat la dramatizarea povestirii împreună cu Loredana Goagă, redactorul şi traducătorul în limba engleză a acestei piese pentru ABU SONIC Festival.  Din echipă mai fac parte Janina Dicu – regizor studio, George Marcu – muzica originală, Nelu Radu – instrumentist ţambal, alături de actorii care compun distribuţia acestui spectacol radiofonic: Andrei Ciopec (în rolul principal), Coca Bloss, Magda Catone, Adriana Trandafir, Daniela Ioniţă Marcu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Ion Arcudeanu, Rudi Rosenfeld, Marius Rizea, Ioana Chelaru, Juliana Draghici, Constantin Florescu.