#ACASĂ. Născut în România: ”De când lucrăm cu pacienți cu coronavirus, lucrăm tot timpul pe buton de panică. Nu știm ce se poate întâmpla de la o oră la alta…”
12 April 2020
#ACASĂ – Născut în România –Dr. Gilda Mologhianu
19 April 2020

#ACASĂ. Născut în România – Pandemia: viață, povești, eroi- Invitat: Paul Gabor, scriitor și publicist stabilit în Taragona (Spania)

Realizator: Dana Pitrop

Stabilit de 20 de ani în Spania, Paul Gabor, scriitor și publicist, a trăit vremuri bune, dar a trecut și prin momente dificile, în care a mâncat doar lapte cu biscuiți. Niciodată nu a disperat. Însă acum, în vremea pandemiei, suferința și teama capătă noi dimensiuni.

Soția sa, asistentă medicală, a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Paul este convins că, la rândul său, este contaminat, dar simptomele sale sunt mult mai ușoare.

În Spania, măsurile de izolare socială au fost luate cu întârziere, consideră Paul Gabor. Numărul celor infectați cu noul coronavirus crește îngrijorător de la o zi la alta, iar sistemul sanitar este aproape de colaps, în ciuda eforturilor medicilor și asistentelor. În semn de recunoștință și susținere, spaniolii ies la ferestre și la balcoane și aplaudă personalul medical, în fiecare seară, la ora 20.

„Au existat în spitalele din Spania medici și asistente care s-au înfășurat în pungi de gunoi, în lipsa echipamentelor de protecție, pentru a-și face datoria. Nu am auzit de vreun caz de <dezertare>, cum s-a întâmplat în România”.

Paul Gabor a scris pe blogul său un articol intitulat „Nu ne va ucide pandemia, ci mizeria morală”, cu trimitere la cazurile mediatizate ale unor medici români care și-au dat demisia sau au intrat în concediu, în plină pandemie de coronavirus.

Paul Gabor spune despre el că este un „căpșunar” cu vechi reflexe de jurnalist. Înainte de a pleca în Spania, a lucrat în presă, la Galați, orașul său natal. În prezent scrie pe blogul personal și este colaborator la „Jurnal de Emigrant” (www.jurnalemigrant.com) – ziar online dedicat românilor din diaspora. În urmă cu doi ani a publicat prima sa carte, „Negustorul de pipe”, apărută în 2018, la Editura Herg Benet.

Fotografii din arhiva personală a lui Paul Gabor.