Ascultă Radio România Cultural Live

Activități importante ale Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște în luna octombrie 2016

24 Octombrie 2016, 19:10

3 ore după miezul nopții... la Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Spectacolul Teatrului Tony Bulandra, 3 ore după miezul nopții, regizat de Mihai Măniuțiu, s-a jucat în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, organizate de către Teatrul Național Cluj-Napoca și ajunse la a VI-a ediție, având ca temă o sintagmă ofertantă: În căutarea autorului. Spectacolul de teatru-dans jucat de Andrea Gavriliu, cea care semnează coregrafia, și de interpreți colaboratori, reprezintă tot o căutare: o căutare a sensului creației, o căutare a începutului și o căutare de exprimare a freamătului din noi ca ființe umane, cărora nimeni nu le mai descântă pulberea, cum zice un vers din poezia lui Paul Celan, poezie ce stă ca sursă de inspirație pentru întreaga producție.

Reprezentația din data de 5 octombrie, de la ora 20:00, din Sala Mare a Naționalului clujean a uimit spectatorii prin energia conținută, prin expresivitate, prin emoție și, nu în ultimul rând, prin posibilitățile fizice ale artiștilor. Aplauzele nu au încetat până la cea de-a patra ieșire la rampă, iar din murmurul de după spectacol se desprindeau numai frânturi de laudă, care confirmau puternicul impact pe care l-a avut.

Florin Moldovan scria în Ziar de Cluj, la 6 octombrie, o cronică intitulată 'O stare sublimă, dansată la 3 ore după miezul nopții: '3 ore după miezul nopții' e o producție a Teatrului 'Tony Bulandra' din Târgoviște și asta se simte din primul moment — are un alt stil, o altă atmosferă, mai multă profunzime (...). Spectacolul e dozat farmaceutic, fiecare gest, linie melodică, proiecție, dans sau vorbă fiind piese perfect integrate în puzzle-ul care, odată piesele puse cap la cap, definește o stare: existența. Piesa durează doar o oră și e genul de reprezentație pe care ai putea-o urmări, fără urmă de plictis sau deconectare de la scenă, chiar și 3 ore, după miezul nopții. La finalul spectacolului, aplauzele din picioare nu reprezintă o manifestare ipocrită, de complezență, un gest de snobism cultural (cum se întâmplă de multe ori), ci o dorință sinceră a spectatorului de a își arăta recunoștința față de artiștii care i-au oferit o imagine fidelă și cathartică a propriului suflet.

* Roadele unei toamne teatrale

Teatrul Tony Bulandra anunță cu extremă satisfacție că, în timp ce pe scena târgovișteană se conferea Trofeul Crizantema de Aur, la Palatul Cotroceni, Liviu Cheloiu primea Premiul pentru CEL MAI BUN ACTOR, alături de Oana Pellea, CEA MAI BUNĂ ACTRIțĂ, la Festivalul Teatrului Nottara, Festin pe Bulevard, ajuns la de-a IV-a ediție și desfășurat între 10 și 22 octombrie 2016. Evenimentul a fost transmis în direct de Antena 1.

Liviu Cheloiu este interpretul rolului Othello în spectacolul semnat de regizorul armean Suren Shahverdyan. Despre acest spectacol Revista Luceafărul (nr. 6/2016) scria:

Othello pe scena Teatrului 'Tony Bulandra', la fel cum s-a întâmplat recent și cu Negustorul din Veneția la Târgu-Jiu, demonstrează că 'Anul Shakespeare' e benefic și pentru un teatru 'mic', cu posibilități reduse de a realiza montări fastuoase ori măcar de a visa la ele. Important e, de aceea, nu numai curajul de a aborda un repertoriu de 'categorie grea!', ceea ce e un act apreciabil în sine, ci și modul cum sunt tratate, și ca substanță și ca formă, textele spre care se îndreaptă atenția. Ambițiosul M.C. Ranin, managerul teatrului târgoviștean, nu se mulțumește cu restituiri de arhivă sau cu încropiri și improvizații, dar nici să bifeze, indiferent de semnificația lui, un eveniment atestat de calendar. Dimpotrivă, atât cât îi permit 'curelele', regizorii cu nume sunt constant o țintă pentru el.

Colaborarea cu Mihai Măniuțiu și Alexander Hausvater, prezenți pe afiș cu două spectacole competitive, Trei ceasuri după miezul nopții și Balcanicele, este ilustrativă pentru a ne da seama încotro bate artileria sa. În Othello, într-o versiune românească semnată de Valeriu Andriuță, armeanul Suren Shahverdyan intervine chirurgical, cu bisturiul, reducând personajele de pe scenă la jumătate față de cele din piesa shakespeariană, fără să dezechilibreze însă fondul și coerența ansamblului, ci îl substituie, construindu-și formula de spectacol și stilul de interpretare pe o idee plauzibilă, sugerată probabil de o afirmație a poetului rus Aleksandr Blok care consideră că 'Iago este în esență un ratat'. Decorul elaborat de M.C. Ranin și Raluca Frățiloiu e relativ simplu, delimitat în două planuri, unul locul acțiunii, scena, altul fundalul, echivalentul a ceea ce înseamnă culisele, în sensul că actorii rămân la vedere și când nu joacă, fiind ei înșiși expuși catharsisului. Lateralele scenei, 'curtea' și 'grădina', cum se numesc în teatrul italian, sunt acoperite cu perdele din frânghii, atârnând ca niște pânze de păianjen. Alte elemente, care la început m-au cam stingherit, fără să pricep relevanța lor, dar în realitate cu tâlc, sunt cele două punți din dreapta și stânga scenei ce par să faciliteze accesul actorilor în sală sau, invers, al spectatorilor pe scenă.

Într-o lumină rece, albastră, ce va marca îndeaproape întregul spectacol, regizorul imaginează un prolog precum un moment de totală umilire, brutal pus în aplicare, în care unul dintre personaje, nimeni altul decât Iago, este blamat, stigmatizat de semenii săi, împins într-un punct din care începe să se prăbușească în josnicie, aruncându-i-se în față cuvântul ,,ratatule, ratatule'. Prologul însă, dacă e să-i spunem așa, nu anticipează acțiunea, cum se petrec lucrurile la Tocilescu în Hamlet, ci o direcționează spre o demonstrație de ordin tematic, atenționând asupra ideii ce stă la baza unui eseu scenic de un interes real. De altfel, din perspectiva lecturii regizorale a textului, definită pe flyerul cu atribuție de caiet-program de Suren Shahverdyan o încercare de a afla 'de ce oamenii, în lumea asta, se pot transforma într-un Iago', sunt înclinată să pledez pentru apărarea histrionicului și intrigantului personaj.

Extras din cronica 'Tragicul Iago', semnată de Dana Pocea

* Sărbătoarea Romanței

Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței 'CRIZANTEMA DE AUR' s-a încheiat sâmbătă, 22 octombrie 2016, pe scena Teatrului Tony Bulandra cu decernarea premiilor ediției a 49-a, atât pentru secțiunea INTERPRETARE, cât și pentru revenita și dorita secțiune CREAȚIE.

Teatrul Tony Bulandra mulțumește tuturor celor care s-au dedicat trup și suflet pentru ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Transmis în direct pe TVR3, Festivalul a bucurat milioane de oameni din întreaga țară.

* Colaborare de succes între Dumitru Acriș și Teatrul Tony Bulandra

Regizorul Dumitru Acriș, care repetă spectacolul Furtuna selecționat să participe la prima ediție a Festivalului de Teatru Experimental 'Bomb' din Seul, Coreea de Sud, a început lucrul și la producția 'Salonul nr. 6' de A.P. Cehov, secondat de scenografa de origine rusă: Liliya Khismatullina.

Chiar înainte de a reveni la Târgoviște, Dumitru Acriș a jucat one-man show-ul 'Hitler in love', spectacol al Teatrului Tony Bulandra, regizat de armeanul Suren Shahverdyan, la International Theatre Festival of Monodrama Performances 'SOLO' de la Moscova. În urma reprezentației, spectacolul a fost nominalizat printre primele spectacole din Capitala Federației Ruse și se va juca în stagiune permanentă la Theatre Center 'Na Strastnom'.

Este pentru prima dată când un spectacol românesc este introdus în repertoriul unui teatru rusesc.

Regizorul Dumitru Acriș ajunge în Coreea de Sud cu 'Furtuna', actorul Dumitru Acriș joacă în stagiune permanentă la Moscova 'Hitler in love'. Prietenia dintre artist și teatrul târgoviștean este apreciată pe scene internaționale; așteptăm cu nerăbdare premiera 'Salonului nr. 6'... unde, în lume, ne va purta?

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 06:41

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” se află în competiţia pentru marele premiu.

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 22 Aprilie 2024, 11:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 21 Aprilie 2024, 05:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 20 Aprilie 2024, 06:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Pagini de istorie
Ascultă live Radio România Cultural
21:25 - 21:30
Fotbal, Superliga, etapa a 6-a play-out: F.C. Botosani – Dinamo
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Rockada de seară
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru