„Firmanul orb”, un nou volum de Ismail Kadare
10 February 2017
Essential Bucharest printre proiectele din finala Urbaniada 2017
10 February 2017

Adevăratul purice al Anei Golici

Bienala de gravură experimentală cu tema ”Istorii fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă”, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală, Grigore Antipa prezintă instalația artistei Ana Golici Puricele ”Adevărat”.

Te întrebi ce este “realitatea”? Cum putem avea încredere că ceea ce aflăm astăzi reprezintă realitatea ultimă? Se pare că interpretarea noastră a realității este condiționată de instrumentele la care avem acces la un moment dat în timp, asta dorește să demonstreze Ana Golici cu instalația expusă la Muzeul Antipa.

Să ne gândim la ceea ce era considerat “realitate”, cu trei secole și jumătate în urmă și ceea ce am putea considera azi “Realitate”.
În 1665, în Anglia, Robert Hooke a publicat “Micrografia”, o carte care, în acele vremuri a revoluționat arta investigației științifice, dezvăluind potențialul imens al unui nou instrument de cercetare științifică, microscopul compus. “Micrografia”, a fost primul best-seller științific. Una dintre cele mai spectaculoase reprezentări ale sale a fost Puricele. O creatură cunoscută doar ca “un punct, care mușcă” a fost făcută vizibilă în fiecare detaliu. Cu ajutorul microscopului, el a fost capabil să observe și să reproducă chiar și firele mici de păr de pe corpul puricelui. A fost prima reprezentare mărită a unui purice văzut la microscop.

În anul 1995, la New York Hall of Science, Ana Golici a fotografiat întregul corp al unui purice, a cărui imagine a fost mărită de 750 de ori pe un microscop electronic cu baleiaj (SEM). Randarea a fost compusă din 200 de fotografii Polaroid în alb-negru. Artistei i-a trebuit un an pentru a fotografia întreaga suprafață a puricelui.

Instalația Anei Golici poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa până la data de 24 februarie 2017.