Experienţe de învăţare şi voluntariat: Alexandra Diana Gheorghică
27 May 2021
Un nou centru cultural şi educaţional
30 May 2021

„Alege învățământul agricol!” și ai o meserie 100% sigură, încă de la 18 ani!

 

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, funcţionează ca unitate de învăţământ de la data de 15 aprilie 1890, când contele Kun Kocsard, dă citire actului oficial de înfiinţare a Şcolii Inferioare de Agricultură. Unitatea noastră de învăţământ funcţionează sub denumirea de Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu din anul 2018, fiind un liceu tehnologic de tradiţie locală, regională şi chiar naţională mai ales pentru calificările agricole sau înrudite pe care le oferă. Astfel, promovăm 4 din calificările profesionale pe care liceul nostru le oferă de ani buni: Tehnician în activități economice, Tehnician în turism, Tehnician veterinar și Horticultor.

 

În această perioadă, pentru a ne face cunoscută oferta educațională, desfășurăm, în parteneriat cu Fundația CIVITAS, proiectul „Alege învățământul agricol!” prin care ne propunem să creștem numărul de elevi care aleg un liceu agricol pentru că își doresc să lucreze în agricultură.

 

În acest sens, pentru a ne atinge obiectivele stabilite în cadrul proiectului „Alege învățământul agricol!”, în perioada 21-26.05.202, am desfășurat o campanile de promovare prin organizarea de 3 vizite de studio, în cadrul căreia elevii clasei a VIII-a A din cadrul școlii noastre au fost informați că absolvirea unui liceu agricol le poate oferi o carieră sau un domeniu de performață, nu doar un loc de muncă.

 

Prima vizită de studiu a elevilor clasei a VIII-a A s-a desfășurat vineri, 21 mai 2021, când au vizitat  doi agenți economici din Geoagiu-Băi: Agrementul și TBRCM SA – Hotel Ceres. Pe parcursul acestor vizite elevii au avut oportunitatea de a le fi prezentată baza materială din cele două unități economice, de a li se explica responsabilitățile meseriilor din domeniul turistic și economic, dar și beneficiile pe care le are un elev cu o calificare de tehnician în activități economice sau în turism.

Cea de-a doua vizită de studiu a elevilor clasei a VIII-a A s-a desfășurat luni, 24 mai 2021, iar în cadrul ei elevilor le-a fost prezentat sistemul SMART de automatizare a serelor agricole de la Uroi. Inginerii agronomi, dl. Iuga Eugen și dl Lugojan Sergiu, absolvenți ai liceului nostru, le-au prezentat elevilor sistemul SMART de automatizare care monitorizează și asigură microclimatul serei, transmițând informări fermierului pe telefon privind parametrii existenți (temperatura, iluminatul, umiditatea și ventilația). În cadrul vizitei, elevii au înțeles că industria agriculturii se schimbă în mod remarcabil iar inovaţiile tehnologice redefinesc modul în care se face agricultura. Modernizarea acesteia şi utilizarea tehnologiei digitale au condus la crearea unor noi concepte precum agricultura de precizie, agricultura digitală şi agricultura inteligentă, iar liceul nostru ține pasul cu aceste inovații, asigurând stagii de pregătire practică la agenți economici în pas cu tehnologizarea.

 

Miercuri, 26 mai 2021, s-a desfășurat cea de-a treia vizită de studiu a elevilor clasei a VIII-a A când au vizitat ferma de vaci Lacto Agrar de la Vaidei.

Elevii au avut ocazia să vadă în cadrul acestei vizite toate operațiile ce se desfășoară în cadrul unei ferme: sistemul de adăpostire a vacilor, tehnologiile performante utilizate în exploatarea bovinelor pentru monitorizarea stării de sănătate și bunăstare a animalelor. De asemenea le-au fost prezentate utilajele și echipamentele automatizate folosite pentru procurarea furajelor, făcându-i să conștientizeze modul în care tehnologia a ușurat munca în cadrul unei ferme.

În paralel cu aceste vizite de studiu, liceul nostru organizează și o campanie offline de promovare pentru elevii de clasa a VIII-a, în școli generale de pe raza orașului Geoagiu, dar și o campanile online de promovare, prin postarea de prodcast-uri în mediul online cu foști absolvenți și elevi actuali ai liceului care împărtășesc experiența acumulată în cadrul liceului și modul în care această experiență i-a ajutat în dezvoltarea carierei.

Prin desfășurarea proiectului „Alege învățământul agricol!” ne propunem pe lângă cele expuse să arătăm publicului cu care vom interacționa ce reprezintă absolvirea unui liceu agricol și obținerea unei calificări profesionale propuse de către noi. Absolvenții liceului nostru au oportunitățile de viitor, având șanse mai mari de a accesa proiecte în agricultură, avantajul de a beneficia de atestatul profesional le oferă posibilitatea încadrării rapide pe piața muncii, prin carierele pe care le pot urma și domeniile în care își pot desfășura activitatea ulterior.

 

Te invităm să alegi liceul nostru și vei învăța din practică, nu doar din cărți, de la profesori care au timp de tine!