PORTRET: Iosif Sava – un aristocrat al muzicii, un jurnalist generos, un interlocutor perfect
15 February 2021
O știre despre descoperirea unui termopolium intact la Pompei a declanșat „Istoriile pe pâineˮ ale Adrianei Sohodoleanu
15 February 2021

Alpher-Bethe-Gamow, prima expoziție personală Mihai Plătică, la Gaep

Cu un titlu ce face referire la un articol științific considerat a fi piatra de temelie a teoriei Big Bang, Alpher-Bethe-Gamow, prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep, pornește de la o cercetare personală și artistică a unor modele de explicare și înțelegere a creației.

Mihai Plătică este atras de fenomene naturale, corpuri cerești și formațiuni subterane, pe care le explorează în fotografii aflate la intersecția dintre figurativ poetic și abstract. Lucrările lui ne invită într-un spațiu liminal, pentru a reflecta la ceea ce este vizibil și ceea ce este invizibil, și la cum unul se poate transforma în celălalt.

Arta și știința se completează reciproc în lumea lui Mihai Plătică. Pasiunea lui pentru fizică e atotcuprinzătoare, de la optică la astronomie și cosmologie. Ea se manifestă în practica lui artistică într-un mod care reușește să trezească o stare de fascinație din partea privitorilor față de peisajele misterioase, topografiile surprinzătoare și experimentele sale cu lumina ce dovedesc că abstracțiunea poate fi la fel de naturală în fotografie ca în orice alt mediu. Ramele unice pe care le proiectează el însuși pentru fotografii ne fac să chestionăm ceea ce vedem sau, pur și simplu, să ne uităm din nou.

„Limbajul vizual enigmatic al lui Mihai și raportarea lui la fotografii ca obiecte artistice creează un univers distinctiv, captivant, în care simți că există mereu ceva în plus de descoperit”, Andrei Breahnă, cofondator Gaep

„Întotdeauna am fost interesat de istoria corpului, natura materialității și legile fizice universale. Îmi place să gândesc obiecte/sculpturi și fotografii folosind teorii științifice care deschid calea ca lucrările să se poziționeze diferit. Practica mea de lucru este metodică, rațională, dar încerc să deschid noi perspective asupra lumii”, Mihai Plătică

Expoziția individuală inaugurală a artistului la galerie, Alpher-Bethe-Gamow, se va deschide pe 6 martie 2021 și va putea fi vizitată până pe data de 8 mai 2021.