Număr record de filme în cursa pentru Premiile Gopo 2017
8 February 2017
Actori-cântăreţi & cântăreţi-actori azi în Oază!
8 February 2017

Amalgamul vieții pariziene

Despre capitala Franței, unii ar spune că rămâne printre primele locuri de vizitat într-o viață – așa și este: de cum pășești în orașul luminilor, atmosfera te captivează întru totul. Despre Paris s-ar putea spune că are acel je ne sais quoi, precum însuși francezii îl numesc; acel farmec specific malurilor Seinei și al Champs-Élysées-ului în lumina caldă a soarelui de primăvară care pictează Nôtre-Dame sau al turiștilor entuziaști de a descoperi tot ceea ce Louvre-ul are de oferit.

La Tour Eiffel

Ca un stâlp de rezistență așezat la temelia orașului, Turnul Eiffel poartă amprenta timpului parizian încă din cel de-al XIX-lea secol. Construcția de oțel de peste 300 m înălțime devine și rămâne, până în zilele noastre, emblema Parisului. De la oricare dintre cele trei nivele ale turnului, orașul poate fi văzut ca un tablou ce se întinde la picioarele operei lui Gustave Eiffel, care pare că domină viețile tuturor locuitorilor.

Nôtre-Dame de Paris

Rămasă în istorie cu numele de Nôtre-Dame de Paris, catedrala din centrul orașului este denumită astfel după Fecioara Maria, în traducere Catedrala Doamna Noastră. Astfel, încă din secolul al XII-lea (1163), se pun bazele unui simbol al creștinătății în inima orașului, pentru ca mai târziu, în secolul al XIV-lea (1345), construcția lăcașului să prindă contur final. Impresionantă nu numai din punct de vedere arhitectural, edificiul surprinde și prin istoria care-i stă în spate. Opera în stil gotic, specifică celor secolului al XII-lea, este sfințită la 19 ani de la începerea lucrărilor, pentru ca, în secolul al XVIII-lea, să devină “Templu al Ratiunii”, un loc în care erau glorificați reprezentanții Iluminismului. Toate acestea iau sfârșit în timpul lui Napoleon I care face ca, din 1801, aceasta să redevină catolică, constituind, în același timp, locul în care a fost încoronat rege trei ani mai târziu.

Les Bateaux Mouches

Indiferent de anotimp, La Seine, liniștită ori învolburată, atrage turiști din toate civizatiile mapamondului. Turismul orașului a înflorit prin renumitele plimbări cu les bateaux mooches de-a lungul fluviului, plimbări ce oferă priveliști încântătoare de o parte și de alta a malurilor Senei, de unde se poate admira Parisul în toată splendoarea sa.


La cuisine fran
çaise

În acest mic univers ce concentrează spiritul întregii populații de pe țărmurile occidentale ale Europei, nu e de trecut cu vederea nici bucătăria specific pariziană. Bucătăria franceză se distinge prin rafinament și savoare deopotrivă, prin acele crème brûlée sau macarons, ale căror rețete s-au răspândit și au cucerit întreaga lume.

Tradiția regiunii sunt caracterizate de o varietate impresionantă de arome, care deosebește bucătăria franțuzească de toate celelalte bucătării ale lumii. Interesant este, de asemenea, faptul că francezii au reușit să facă o adevărată artă din gătit și, mai mult, aceștia împart rețetele culinare în stiluri de bucătării: cuisine bourgeoise (bucătăria burgheză), cuisine de territoir, cuisine nouvelle – convingerea francezilor este aceea ca fiecărei ocazii speciale sau eveniment îi corespunde un anumit tip de a găti și că de lângă preparate nu poate lipsi un vin bun care să confere un plus de savoare delicateselor.

Desigur, despre Paris s-ar putea scrie la nesfarsit, insa cuvintele ar fi de prisos, deoarece ofera o multitudine de locuri de vizitat si lucruri de aflat, iar cel mai bun sfat ar fi: découvre Paris à pied!

Mihaela Hagi

 Surse utilizate:

http://www.notredamedeparis.fr/

https://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/newsletter-gustos-ro/bucataria-franceza.html

https://bbiush.wordpress.com/category/franta/

http://sites.psu.edu/foxpassionblog/wp-content/uploads/sites/16559/2015/03/notre-dame-2.jpg

https://www.google.ro/search?q=macarons&rlz=1C1CAFB_enRO683RO683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZmuTd0MTRAhWmI8AKHVnnCskQ_AUICCgB&biw=1517&bih=746#imgrc=yWotJauYO0Z1kM%3A