„La Vest de Est / La Est de Vest” – FILTM 2020, o ediție exclusiv online cu o temă actuală
13 October 2020
La Bistrița, 13 poeți și un singur prozator
14 October 2020

Amanuel Asrat, desemnat Scriitor Internațional al Curajului de câștigătorul Premiului PEN Pinter 2020

Veteranul poet jamaican-britanic Linton Kwesi Johnson a fost distins cu Premiul PEN Pinter din acest an, iar judecătorii l-au descris drept un scriitor „al cărui impact asupra peisajului cultural din ultima jumătate de secol a fost colosal și multi-generațional”.

Linton Kwesi Johnson a anunțat ulterior că împarte premiul cu scriitorul și jurnalistul eritrean Amanuel Asrat și l-a numit „Scriitorul internațional al curajului”. Johnson spune că acesta este un act de solidaritate pentru Asrat, despre care se crede că se află într-o închisoare de maximă siguranță după arestarea sa din 2001. „Ca gest de solidaritate al unui poet al diasporei africane, l-am ales pe poetul, compozitorul, criticul și jurnalistul eritrean Amanuel Asrat.”

Scrierea lui Asrat analizează viața de zi cu zi a persoanelor defavorizate, explorând teme de război și pace, dar și partea negativă a conflictului.  El a fost arestat la 23 septembrie 2001, împreună cu redactorii tuturor ziarelor private, ca parte a campaniei guvernului eritreean de a reduce la tăcere criticii săi și, conform Organizației pentru Liberă Exprimare, nu s-a mai aflat nimic de el de atunci.

„Păstrarea unui cetățean încarcerat, incomunicat, fără acuzație sau proces timp de aproape 20 de ani este genul de brutalitate flagrantă pe care o asociem cu statele totalitare și cu dictaturile”, a spus Linton Kwesi Johnson.   

Premiul PEN Pinter, înființat de organizația de scriitori English PEN, este destinat să apere libertatea de exprimare și să celebreze literatura, onorând un scriitor care, așa cum a spus Harold Pinter în discursul său de la Premiul Nobel din 2005, aruncă o privire „neclintită, neclintită” asupra lumii și arată o „acerbă determinare intelectuală … de a defini adevărul real al vieții noastre și al societăților noastre”.

Sursa:  https://amp.theguardian.com/books/2020/oct/13/eritrean-poet-amanuel-asrat-named-international-writer-of-courage