ARABIA SAUDITĂ: MECCA
6 August 2017
Jiuzhaigou – un tărâm de basm
8 August 2017

ARABIA SAUDITĂ: MEDINA

Medina, unde aşa cum am amintit deja, a trăit o perioadă de timp Profetul Muhammad, este cel de-al loc sfânt al Islamului (după Mecca), prin prisma faptului că aici se găseşte mormântul Profetului. De asemenea, aşezarea este considerată a fi punctul de plecare al religiei islamice, unde a fost întemeiată prima comunitate musulmană sub conducerea lui Muhammad.

 

* * *

 

Ca şi în Mecca, intrarea persoanelor ce nu aparţin religiei islamice este interzisă în anumite zone. Credincioşii vin în Medina în primul rând pentru a se ruga la Moscheea Profetului. Caracteristica sa cea mai notabilă este Domul verde, care se ridică printre numeroase domuri albe. Şi cu toate că nu face parte din pelerinaj, acest drum se spune că ar valora mai mult decât alte o mie de rugăciuni la oricare altă moschee.

* * *

 

Sultanii otomani (ce au controlat Medina din 1517 până la Primul Război Mondial), şi-au adus contribuţia lor la reconstrucţia şi înfrumuseţarea Moscheii Profetului. De exemplu Sultanul Suleyman I, a reconstituit zidurile de vest şi de est, a adăugat un nou mihrab (lângă cel al Profetului), a plasat un nou dom (acoperit în foi de plumb vopsite în verde deasupra mormântului lui Muhammad)  şi a ridicat un minaret (cel de nord-est) cunoscut sub numele de Minaretul al-Suleymaniyya.

 

* * *

 

Cei ce ajung în Medina, vor mai găsi aici Moscheea Quba (una dintre cele mai vechi din lume) şi Moscheea Celor Două Qiblah. Aceasta din urmă este deosebit de importantă din punct de vedere istoric, ea fiind locul în care Profetul Muhammad a poruncit să se schimbe direcţia de rugăciune (qibla), de la Ierusalim la Mecca.