Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi apoi către Argentina la Buenos Aires…
3 February 2019
Noi muzee își vor deschide porțile anul acesta
5 February 2019

ARGENTINA: BUENOS AIRES – 2

Buenos Aires este împărţit în mai multe districte, fiecare cu propria lui istorie şi caracter special. Cu mici excepţii, cartierele s-au creat în jurul unei pieţe centrale cu o biserică. Desigur, fiecare deţine o stradă principală pentru comerţ, adesea cu un centru comercial cu etaje, precum şi măcelărie, patiserie, standuri cu legume şi fructe. Se mai adaugă un club de sport, un cinematograf, o pizzerie şi o tavernă de îngheţată. Cam aşa arată un „barrio” tipic din capitala Argentinei. Adică un cartier, în care dacă vă veţi pierde, veţi fi salvaţi cu mare căldură de locuitorii săi deosebit de săritori. Aici atmosfera este cu mult mai plăcută decât în centrul oraşului.

Şi dacă tot am amintit de centrul Buenos Aires-ului, vă spunem că acesta beneficiază de tot ceea ce implică orice mare oraş. Adică de oameni de afaceri bine îmbrăcaţi, turişti, dar şi argentinieni simpli dornici să se bucure de librării, cinematografe, pieţe de cumpărături, teatre ori de o cafenea. Aceasta din urmă, denumită şi „confiteria”, reprezintă un loc foarte important pentru viaţa socială (şi în mare măsură şi pentru cea de afaceri şi culturală) a oraşului Buenos Aires. „Ne vedem la confiteria !” – este o frază ce o auzi foarte des pe străzi din partea localnicilor, fiind răspunsul  tipic la o invitaţie de a rezolva o problemă sau pur şi simplu de a sta de vorbă. O cafea, uneori dublată de un cognac într-o cafenea, s-a transformat într-un ritual standard pentru a încheia o zi.

* * *

Să ieşi la o cafea în Buenos Aires (chiar dacă e vorba şi de un „licuado” – un shake de fructe şi lapte), mai reprezintă însă, de cele mai multe ori, un moment intim cu un prieten. Şi fără îndoială cel mai simpatic aspect al acestui obicei, este felul în care se mişcă ospătarul, ce nu se va grăbi niciodată.

În Buenos Aires există multe cafenele, aproape la fiecare colţ de stradă, variind de la cele mai elegante până la cele mai modeste. Aici atmosfera este caldă şi prietenoasă, o destinaţie în care vecinii se întâlnesc şi schimbă saluturi, ori angajaţii din birourile din apropiere iau o pauză. Din această cauză, turiştii care au vizitat Buenos Aires-ul spun adesea că doar Parisul poate rivaliza cu „societatea cafenelelor” proprie capitalei argentiniene. Totodată, o masă mică lângă fereastră, poate însemna şi o bună variantă pentru observarea atentă a străzii.

Din punct de vedere istoric, evoluţia cafenelei ca instituţie a venit ca o necesitate din parte numărului mare de imigranţi bărbaţi singuri, sosiţi în Buenos Aires. Aceştia, având nevoie de un loc în care să schimbe o vorbă, au ales cafeneaua ca loc de întâlnire. Treptat, multe cafenele au devenit asociate cu o clientelă particulară. Fiecare grup politic, artistic şi social a avut revendicări asupra propriei cafenele. Astfel că multe evenimente care au marcat istoria Argentinei, au fost discutate mai întâi printre prieteni sau duşmani, la o masă de „confiteria”.

* * *

Buenos Aires, puternic influenţat de cultura europeană, a fost adesea denumit şi „Parisul Americii Latine”, pentru faptul că aici se găsesc cele mai multe centre culturale din America de Sud. Astfel, turistul care alege să viziteze capitala argentiniană, trebuie să ştie că aici va găsi o mulţime de obiective atât turistice cât şi istorice: barurile unde se dansează tangou, Muzeul Naţional al Gravurilor, Biserica San Ignacio de Loyola (construită în stil baroc), Catedrala Metropolitană (aici puteţi vedea picturi în ulei atribuite pictorului flamand Peter Paul Rubens, precum şi mormântul generalului Jose de San Martin, eliberatorul Argentinei), Muzeul Orăşenesc sau Muzeul de Artă Modernă (unde poate fi admirată colecţia Ignacio Pirovano, unul dintre cei mai de seamă pictori ai secolului XX).

* * *

Palatul de Gheaţă (o clădire în stil Belle-Epoque din cartierul Recoleta, transformată într-un centru ce găzduieşte expoziţii temporare de artă), Muzeul Casa Roz (unde pot fi admirate antichităţi şi obiecte identificate cu vieţile diferiţilor eroi naţionali) sau Teatrul Colon, sunt de asemenea obiective pentru care merită să vă faceţi timp pentru a le vedea. Acesta din urmă, opera din Buenos Aires, reprezintă simbolul culturii de înaltă clasă a capitalei argentiniene. Arhitectura sa elaborată, acusticele (despre care se spune că sunt aproape perfecte) şi calitatea spectacolelor ce au loc aici, au creat faima internaţională a operei argentiniene.

Trei arhitecţi au participat la construcţia Teatrului Colon, acesta fiind o combinaţie de stiluri – renascentist italian, franţuzesc şi grec. Interiorul său este de-a dreptul impresionant, iar auditoriumul poate găzdui aproximativ 3.500 de spectatori. De-a lungul timpului pe scena sa au urcat artişti de renume internaţional, precum Maria Callas, Placido Domingo, Luciano Pavarotti sau românca Angela Gheorghiu. De asemenea, clădirea adăposteşte două muzee (unul al teatrului iar celălalt al instrumentelor antice) şi o bibliotecă (cu o varietate bogată de materiale despre operă şi muzică clasică).

Teatrul Colon a fost inaugurat pe 25 mai 1908, iar prima reprezentaţie a fost cu opera Aida de Giuseppe Verdi.

* * *

După o zi obositoare petrecută prin Buenos Aires, vă puteţi relaxa trecând prin Parcul Palermo Chico, de o mărime impresionantă. Lângă şi în interiorul acestuia se găsesc mai multe puncte de interes: Grădina Zoologică (ce dispune în mare parte de animale şi păsări native din America de Sud), Planetariul Galileo Galilei (în care se organizează spectacole astronomice), Muzeul Naţional al Aeronauticii (cu o expoziţie de aparate de zbor militare) sau Jardines Japones (ce asigură un cadru minunat pentru plimbare).