Exploratorii lumii de mâine
2 March 2017
1 martie cu Nicu Alifantis şi Orchestra de Cameră Radio la Sala Radio
2 March 2017

Argeș Smart Region, sau, cum va arăta județul Argeș în anul 2035?

În județul Argeș 45% din localități sunt în mediul rural, dar în sate una din 5 case este pusă la vânzare. Cum va arăta această zonă peste 20 de ani? Este întrebarea de la care au pornit Teodor Petreanu și Adrian Ibric,  amândoi absolvenți ai Institutului de Arhitectură Ion Mincu, doi dintre cei care au fondat Asociația ”Argeș Smart Region” pentru dezvoltarea inteligentă a județului Argeș. Dorința lor este să ofere o viziune, o strategie, asupra regiunii de unde provin care să transforme judeţul Argeş într-un veritabil model de structurare şi dezvoltare economico-socială, astfel încât, prin intermediul oraşelor sale, transformate în oraşe inteligente, să fie competitiv la nivel european.
Până acum s-au strâns vreo 60 oameni în jurul lor, mai toți sunt arhitecți, circa 40 sunt în București, vreo 10 sunt plecați din țară, doar câțiva au mai rămas în Pitești. Strategia pe care o propun acești tineri este să coaguleze specialiștii argeșeni, din toate domeniile, oameni care să își dorească să se reîntoarcă, să se stabilească și să rămână în locurile unde s-au născut și cu competențele lor să recreeze gloria de altă dată a regiunii care a dat primele 2 capitale ale Țării Românești.
Dezvoltarea inteligentă a județului Argeș pornește de la câțiva oameni, cu viziune, cu entuziasm și cu mândria că sunt argeșeni.  Am întâlnit doi dintre ei: Adrian Ibric secretarul Asociației Argeș Smart Region și Teodor Petreanu președintele asociației pentru dezvoltarea inteligentă a județului Argeș.
 
Interviu cu dr. arh. Teodor Petreanu și arh. Adrian Ibric