TIMPUL PREZENT – Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative
24 October 2016
Producții de Oscar la  Zilele Filmului Irandez
24 October 2016

Arta chirurgului (Ion Chiricuță) la smART Talks#2 – Proiecție de film și dezbatere

 

adrian-bugaCum poate arta să inoveze știința medicală sau tehnica chirurgicală? Privirea antrenată cu studiul aprofundat al imaginii, interiorizată și trecută prin filtrul cunoștințelor medicale ale profesorului dr. Ion Chiricuță, renumit medic oncolog și colecționar de artă, a avut un impact major asupra medicinei din România. Lucrările colecționate cu pasiune și analizate îndelung de profesor, dar și metoda sa creativă de integrare a artei în activitatea medicală devin subiectul filmului Arta Chirurgului, realizat de Adrian Buga (Argo Art Consulting), critic de artă și consilier al Casei Regale.

Filmul va fi proiectat miercuri, 26 octombrie, ora 19:00, la Haart Studio (Str. Vasile Lascăr, nr.63), în cadrul celei de-a doua ediții smART Talks, un eveniment inițiat de Asociația SMART MED. Proiecția va avea loc în prezența prof. dr. Ion Christian Chiricuță (fiul medicului-colecționar) și a istoricului de artă Adrian Buga, fiind urmată de o dezbatere. De asemenea, publicul prezent la proiecție va avea ocazia să viziteze și expoziția Medicina în fotografia de secol XIX, pe simezele Haart Studio pană pe 27 octombrie. Expoziția cuprinde o serie de imagini de la prima auto-operaţie de hernie din lume (chirurg dr. Alexandru Tzaicu), precum şi fotografii medicale vechi (1890 – 1910) realizate de Nestor Heck, „fotograful lui Mihai Eminescu”. Participarea la eveniment este posibila in baza unei confirmari trimise pe adresa office@smart-med.ro, pana marti, 25 octombrie. Intrarea este libera.

Cele două discuri Blu-ray, Arta Chirurgului și Pictura prin sunet, nu conțin un film în sensul clasic al cuvântului. „Sunt imagini <<extrase>> din spatele frunții chirurgului/colecționar, în care ochiul nostru își atribuie detaliile de tușă din pictură, cadre animate − dublate cu sunet și cuvinte − și imagini din timpul intervențiilor chirurgicale. Toate cuprind o voință de artă, un caleidoscop de imagini din viața artistului, din viața chirurgului și, de ce nu, din viața noastră”, spune Adrian Buga (Argo Art Consulting).

prof-dr-ion-christian-chiricutaColecția Ion Chiricuță conține lucrări semnate de celebri pictori români (printre care Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Țuculescu, Marcel Chirnoagă, Vasile Grigore ș.a.), dar și lucrări după cunoscuți pictori europeni, ale căror originale pot fi admirate în marile muzee ale lumii.

„Omul secolului nostru, hotărât ca prin munca încordată să smulgă naturii cât mai multe bunuri pentru a-și crea o viață mai bună, mai ușoară și mai dreaptă, are nevoie ca în momentele de odihnă să-și înnobileze sufletul cu tot ce a produs spiritul uman mai frumos și mai sublim, adică arta. Colecția de artă pe care o prezentăm, strânsă de-a lungul unei vieți de muncă încordată, a reprezentat refugiul spiritual, templul în care am trăit întotdeauna marile clipe de seninătate olimpică și extaz. În acest templu nu m-a putut lovi nici o răutate omenească. Colecția nu este rodul unor simple capricii, ci rezultatul unei profunde înfometări sufletești.” (Prof. Ion Chiricuță, 1982)

„Prin conceptul și munca celor implicați în realizarea acestui proiect multimedia se transmite <<o parte din sufletul colecționarului>>, iar fiecare privitor este însoțit de tatăl meu, Ion Chiricuță, pe întreg parcursul <<vizitei>> în universul artistic al colecției sale. Apropierea de pensulație ne stă la îndemână, iar amănuntul, detaliul de așternere a culorii, este prezentat într-un efect macro”, completează dr. Ion Christian Chiricuță.

smART Talks este un proiect organizat de Asociaţia SMART MED, în cadrul cărora pasionaţii de artă și de medicină se întâlnesc pentru a descoperi puncte comune și pentru a iniția colaborări pe termen lung între medici, artiști și pacienți. Asociația SMART MED încurajează organizarea de expoziții de artă în spitale, dezbateri și întâlniri periodice, cluburi de lectură și de film, proiecte de artă participativă și promovează fotografia medicală în România prin proiectul Gentle Violence și platfoma online Fotografiemedicala.ro.

 

Organizatori: ARGO Art Consulting și Asociaţia SMART MED

Parteneri: Haart Studio | www.haartstudio.com, Fotografiemedicala.ro