Vin sărbătorile – atenție la mâncatul compulsiv
11 December 2018
Buletin cosmic
12 December 2018

Artă … nanometrică

Cosmin Haiaș pregătește pentru Expoziția FUSION, care va avea vernisajul în prima zi a lunii februarie 2019, câteva lucrări care nu pot fi vizibile decât la microscopul electronic.

Versurile celebrei melodii La vie en rose, cântată de edit Piaf, formula matematică a elipsei și un fragment ADN vor fi printate la dimensiuni nanoscopice cu ajutorul unei tehnologii de litografiere cu electroni, aflate la Institutul de Fizica și Ingineria Materialelor de la Măgurele. Cele 3 obiecte care nu pot fi vizibile decât cu ajutorul microscopului electronic, fac parte dintr-o lucrare artistică semnată Cosmin Haiaș, ca urmare a proiectului FUSION – primele rezidențe artistice în institute de cercetare, proiect finantat de Fundatia9 și co-produs de Rezidența BRD Scena9.

Vă întrebați, poate, de unde interesul pentru știință și tehnologie, pentru un artist. Cosmin Haiaș este artist și inginer, interesat de evoluția tehnologică și de cel mai remarcabil eveniment din evoluția omenirii – Inteligența artificială. Tema lucrării de doctorat de care se ocupă este Statutul avangardelor în epoca revoluției digitale. 

FUSION este proiectul care oferă cadrul de desfășurare a primelor rezidențe artistice în institute de cercetare din România.

FUSION oferă posibilitatea artiștilor de a avea acces la informațiile  și facilitățile științifice din institutele de cercetare și oferă  cercetătorilor prilejul de a interacționa cu un alt gen de creativitate, aceea a artiștilor, care le va aduce un nou unghi de vedere, o altă perspectivă a cercetărilor lor. 

Interviu cu Cosmin Haiaș, artist vizual.

Realizator Mihaela Ghiță