‘Transterrados’. 75 de ani de exil: spanioli în cinematografia mexicană
9 November 2016
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI Tartuffe de Molière
10 November 2016

ArtCineClub la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Asociația Martinus și Universitatea ‘Lucian Blaga’ propune un nou proiect cultural: ART CINE CLUB. Proiectul constă în vizionări de filme artistic și documentare non lineare, însoțite de prezentări. Aceste prezentări vor fi făcute la începutul proiecțiilor de către muzeografii C.N.M. ASTRA, iar la finalul filmului sunt programate o serie de dezbateri cu publicul prezent.

‘Aceste proiecții își propun îmbogățirea vieții culturale. Primul film propus spre vizionare este o producție Moldova Film, din 1971, ‘Lăutarii’ în regia lui Emil Loteanu. Pelicula spune povestea unui celebru lăutar de la mijlocul secolului al XIX-lea, Toma Alistar și a destinului său tragic sfâșiat între o arzătoare dragoste din tinerețe și pasiunea mistuitoare pentru muzică. Cu o bogată densitate de detalii etnografice, filmul a devenit un clasic și cea mai cunoscută evocare cinematografică a unora dintre cele mai reconoscibile personaje ale folcorului românesc: lăutarii.’, a declarat Adrian Scheianu, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Temele propuse spre dezbatere sunt: receptarea folclorului în cinematografia est europeană a anilor ’60-70 și breasla lăutarilor de-a lungul istoriei.

În cadrul proiectului până la sfârșitul anului 2016 vor fi prezentate și următoarele filme:

— 18 noiembrie — ‘Trenul vieții’, regia Radu Mihăileanu, România/Franța 1998

— 25 noiembrie — ‘Nunta de piatră’, regia Dan Pița, Mircea Veroiu, România 1974

— 2 decembrie — ‘Marș spre Drina/Mars na Drinu’, regia Zivorad Mitrovic, Iugoslavia 1964

— 9 decembrie — ‘Rugăciune/Monanieba’, regia Tenghiz Abuladze, URSS 1984

Locul ales pentru proiecție este Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sala Auditorium din cadrul Pavilionului Muzeal Multicultural (intrarea nr.1), vineri, 11 noiembrie 2016 începând cu ora 17.

Acțiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.