Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul “Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”
15 January 2021
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare
16 January 2021

Arte frumoase: Pentru încă o clipă, înapoi în 2020


16 ianuarie 2021
ora 18.30


În 2020 ne-am aflat cu toții într-un context cu totul nou pe care nu am știut cum să îl abordăm. Citeam articole despre ce trăim și ce va fi în viitor, previziuni sumbre, iar pe scena de artă curgeau anunțurile despre expoziții închise, amânate sau, mai apoi, expoziții cu programare online. Expoziții cu un număr redus de vizitatori simultan. Galerii și muzee cu un număr redus de lucrători. Departamentul de educație – atât de  important și vizibil până atunci – micșorat și el, iar activitățile de educație mutate tot în spațiul virtual. Apoi ne-am gândit la precaritate, sărăcie, artiști care nu își mai permit ateliere sau care, dacă încă au ateliere, primesc vizitele curatorilor și galeriștilor strict online. Târguri de artă online, piața de artă transformată, bienale de artă amânate. O întreagă lume obișnuită să circule la infinit oprită acasă, într-un, poate, util moment de reflecție. Vă propun să începem în forță un nou an de „Arte frumoase” și să parcurgem împreună câteva evenimente artistice care au avut loc anul trecut. Dacă multe evenimente au fost anulate, altele au mers înainte. Fie că puteau fi vizitate doar online – ecranul între noi și obiectul privit – sau cu măsurile impuse, dar în spațiul de expoziție. Despre unele dintre ele am discutat aici în fm, despre altele nu. Să pornim la drum.

În fotografie: Vedere aeriană cu Parcul Carol. Inkjet print după negativ pe sticlă – Imagine din Colecția de imagini Mihai Oroveanu