Ascultă Radio România Cultural Live

Artiști din întreaga lume vin la București să redea speranța prin muzică: a început a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

01 Septembrie 2022, 19:01

Concursul Internațional George Enescu are loc între 4 și 18 septembrie la București. La 64 de ani de la înființare, evenimentul are parte de o ediție hibrid online-offline, în care concurenții pășesc în sala de concurs direct în Semifinale. Publicul are acces liber la semifinalele din cadrul concursului și pe bază de bilet sau abonament la recitalurile extraordinare susținute de artiști de renume internațional, la concertul de deschidere și la galele de finală.

Într-un context mondial marcat de incertitudini și anxietate, ediția a XVIII-a își propune să ne reamintească de caracterul vindecător al muzicii, care chiar și în cele mai grele momente are capacitatea de a renaște speranța și bucuria de a trăi. Ediția din acest an a Concursului Internațional George Enescu este marcată de revenirea deplină în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online. Muzica speranței | Music of Hope este mesajul pe care Concursul Enescu 2022 îl transmite.

O adevărată platformă de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii, Concursul Enescu pune România pe harta muzicii clasice internaționale. Concursul promovează compozițiile lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea și pune în lumină personalitatea remarcabilă a celui mai cunoscut compozitor român, care a sprijinit prin burse și donații tinerii muzicieni în timpul vieții sale.

Începând cu ediția 2014, Concursul Internațional George Enescu este organizat ca eveniment de sine stătător, distinct de Festival, cu participarea publicului. Având o remarcabilă reputație internațională, Concursul Enescu este membru al World Federation of International Music Competition și al Alink – Argerich Foundation – Piano Competition Worldwide.

Sunt extrem de bucuros să vă urez bun venit la București, să vă transmit un mesaj de speranță, să vă invit să vă bucurați de următoarele zile în același fel în care și maestrul George Enescu se bucura să creeze muzică și se bucura să sprijine tinerii muzicieni în a deveni mari talente. Sper ca toate aceste lucruri să vă aducă fericire și bucurie și le urez tuturor concurenților mult succes. Nu uitați că deja ați realizat cel mai important lucru: ați ajuns aici. Sunteți deja parte dintr-un proces care vă va schimba viața. Succes tuturor!”, a declarat directorul artistic al Concursului George Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru în cadrul conferinței de presă din data de 1 septembrie, ora 12:00.

Astăzi dăm startul Concursului George Enescu, o manifestare extrem de importantă, poate chiar la fel de importantă precum Festivalul, pentru că vine, exact cum spunea şi maestrul Măcelaru, să ducă mai departe ceea ce Enescu a însemnat: un mare creator de muzică, prieten al tuturor marilor muzicieni ai vremii sale, dar şi un mare mentor pentru tinerii artiști. Ministerul Culturii, indiferent cine îl conduce vremelnic, are o menire extrem de importantă: de a asigura resursele umane, pe cele financiare, atât de necesare manifestărilor culturale pe care le păstorește, cât și pentru proiectele strategice. Prin Ordonanţa 83 vom trece Festivalul Enescu, Concursul Enescu, dar şi alte manifestări importante și de amploare în categoria evenimentelor strategice, astfel încât ele să poată fi finanţate multianual, indiferent de situaţia bugetului Ministerului Culturii. Este foarte important să duceţi mesajul culturii române către marele public. Trebuie să accentuăm că manifestarea culturală nu este doar pentru elite, ci pentru toţi oamenii care vor frumosul în viaţa lor. A existat o perioadă, din nefericire destul de lungă, în care am avut o ruptură între artă şi publicul de masă. Acum, prin tot ceea ce facem încercăm să ne reapropiem, pentru că nu există artă fără public, iar acesta trebuie să aparțină tuturor categoriilor. (....) Nu în ultimul rând, repet, oricine ar fi ministru, prin legislaţia actuală şi prin tot ce am construit, Festivalul Enescu va exista la cel mai înalt nivel, mulţi ani de-acum înainte”, a afirmat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Carla Tompea, Director de programe al Societății Române de Televiziune a precizat: ”Și la ediția din acest an a Concursului George Enescu veți putea urmări transmisiunile directe și înregistrate, interviurile cu diverse personalități, on-air dar și online, realizate de echipa TVR. Vom avea și o premieră, o prezentare bilingvă, româno-engleză, realizată de colegul meu Marius Constantinescu. Suntem alături de Artexim și sperăm ca anul viitor să ne reîntâlnim cu Concursul George Enescu în grila programului TVR Cultural, a cărui dosar de avizare a fost depus chiar în aceste zile.”,

În toți cei 64 de ani de istorie, Radio România a fost neîntrerupt alături de Concursul George Enescu în numeroase feluri, în primul rând asigurând sunetul pentru toate transmisiile și înregistrările pe care le puteți vedea și asculta. Și anul acesta toate recitalurile și concertele vor fi în direct la Radio România Muzical iar miercurea și vinerea și la Radio România Cultural. Semifinalele vor putea fi ascultate începând cu luna octombrie pe un spațiu dedicat la Radio România Muzical.”, a punctatCristina Comandașu, Manager Radio România Muzical.

Pentru mine personal câștigarea concursului a însemnat începutul carierei, a schimbat totul: de la a nu avea concerte am ajuns la a trebui să fiu atent să nu programez prea multe. Orice pregătire pentru un concurs de un asemenea nivel internațional este în sine un câștig.”, a declarat la conferința de presă artistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului la secțiunea de vioară.

Ediția 2022 este o ediție desfășurată cu succes și curaj până acum, pentru că ea a început deja din luna mai, odată cu înscrierea concurenților la etapa online. Am avut un număr impresionant de înscrieri, artiști din toate colțurile lumii, peste 100 de muzicieni, ceea ce relevă încă o dată reputația și impactul pe care Concursul George Enescu le are pe plan internațional și totodată importanța pe care concursul o are ca eveniment strategic pentru România. În cadrul Concursului vom avea practic un micro festival, compus din gala de deschidere, 3 gale finale de concerte cu orchestra și 5 recitaluri, toate la București. În plus, vom avea și la Sibiu alte 3 recitaluri susținute de câștigători ai edițiilor anterioare. Concertul de deschidere este deja sold out și ne așteptăm la un public numeros și la celelalte concertek șirecitaluri din cadrul programului.”, a declarat Cristina Uruc, Manager interimar ARTEXIM.

Sunt foarte bucuros să mă aflu aici și vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru invitație. Este o onoare și o provocare în același timp.”, a precizat Ainars Rubikis, dirijorul concertului de deschidere al Concursului Enescu 2022, din data de 4 septembrie.

Jaemin Han, cel mai tânăr câștigător din istoria competiției, la 15 ani, secțiunea violoncel a declarat:”Competiția deschide o mică ușă, dar ce faci după este la fel de important. După câștigarea concursului am avut multe oportunități de a cânta în fața unui public numeros, repertorii incredibile, lucruri care m-au făcut foarte fericit și recunoscător.”

Sunt foarte mândră să mă aflu aici în această postură. Experiența mea din competiția de anul trecut a fost una specială, pentru că s-a desfășurat după o perioadă în care am simțit foarte tare lipsa concertelor cu public. Am fost foarte fericită că am avut atunci ocazia să cânt din nou în fața unei audienței în calitate de semifinalistă, apoi de finalistă, și în final să câștig concursul. Această competiție a fost un punct de cotitură pentru cariera mea, sunt recunoscătoare pentru această oportunitate.”, a punctat pianista Yeon-Min Park, câștigătoarea premiului I la Concursul George Enescu în mai 2021.

Programul Concursului Internațional George Enescu 2022

Pe lângă semifinalele și finalele cu orchestră ale concursului la cele 3 categorii interpretative (vioară, violoncel și pian), ediția din 2022 propune publicului și o serie de recitaluri extraordinare, susținute de artiști consacrați la nivel internațional. La Secțiunea Compoziție intră în concurs 22 de lucrări camerale și orchestrale, iar câștigătorul secțiunii va fi anunțat pe 18 septembrie. La această ediție a Concursului Enescu se acordă și un Premiu pentru Originalitate.Toate evenimentele au loc la Ateneul Român.

  • Concertul de Gală și Recitalurile Extraordinare

Concursul se va deschide pe 4 septembrie la Ateneul Român cu Concertul de Gală susținut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta dirijorului Ainars Rubikis, cu o premieră mondială: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secțiunea compoziție (categoria Muzică Simfonică) la ediția precedentă a Concursului Enescu. Din program face parte și Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven în interpretarea câștigătorilor edițiilor anterioare, Valentin Șerban (vioară), Jaemin Han (violoncel) și Yeon-Min Park (pian). Concertul are loc cu casa închisă, biletele fiind vândute integral cu mai mult de o săptămână înainte de începerea evenimentului.

Seria recitalurilor extraordinare începe pe 7 septembrie cu David Grimal (vioară) și Itamar Golan (pian) ce vor interpreta lucrări de Maurice Ravel, Francis Poulenc, Sergei Prokofiev și Igor Stravinsky. Pe 9 septembrie pe scena Ateneului Român urcă unul dintre membrii juriului la categoria vioară, concertmaestru al Filarmonicii din New York, Frank Huang, alături de violoncelistul Marcel Johannes Kits, laureat al Concursului Enescu, și de pianista Angela Drăghicescu. Pe 12 septembrie publicul român are ocazia să asculte o lucrare deosebită, ”Variațiunile Goldberg pentru trio de coarde” de Johann Sebastian Bach în interpretarea președintelui juriului la categoria vioară, Dmitry Sitkovetskyi alături de David Geringas (violoncel) și Alexander Gordon (violă). Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu în 2018 susține un recital de pian în 14 septembrie, cu un program compus din lucrări de César Franck, Robert Schumann, George Enescu și Sergei Rahmaninov. Ultimul recital din programul ediției este programat pe 17 septembrie și este susținut de Nelson Goerner (pian) cu un program compus din balade de Chopin și Suita Iberia de Isaac Albéniz.

  • 2022 - o ediție specială a Concursului Enescu: concurenții din etapa online s-au calificat direct în Semifinale

Juriul Concursului Enescu numără anul acesta 9 membri noi față de edițiile anterioare și este compus din muzicieni consacrați și multiplu premiați la nivel internațional, membri ai celor mai prestigioase orchestre ale lumii. Printre ei amintim: David Geringas, Meehae Ryo, Marin Cazacu, Andrea Lucchesini, Peter Jablonski, Luiza Borac, Remus Azoiței, Krzysztof Wegrzyn, Dmitry Sitkovetsky și mulți alții.

11 candidați au fost selectați pentru a participa în Semifinala Secțiunii Violoncel a Concursului, ce se va desfășura pe 5 și 6 septembrie, în două sesiuni: cu începere de la ora 11:00 în data de 5 septembrie, ora 10:00 pe 6 septembrie și respectiv ora 16:00 în ambele zile. Finala Secțiunii Violoncel va avea loc joi, 8 septembrie 2022, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Tito Munoz.

La Semifinala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu vor participa 12 candidați selectați în etapa online. Aceasta se va desfășura pe 10 și 11 septembrie, în două sesiuni: cu începere de la ora 10:00, respectiv ora 16:00. Finala Secțiunii Vioară va avea loc marți, 13 septembrie 2022 și va fi acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de maestrul Wilson Hermanto.

Și la Semifinala Secțiunii de Pian participă 11 candidați, iar aceasta are loc în 15 și 16 septembrie, în două sesiuni: cu începere de la ora 10:00, respectiv ora 16:00. Ultimul eveniment din Concurs, Finala secțiunii pian, va avea loc duminică 18 septembrie 2022 iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Kensho Watanabe.

Valoarea totală a premiilor este de 120.000 EURO, la care se adaugă și promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați concurenți. Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2023. Astfel, cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 12:20

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 - 25 mai, Festivalul...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Centenarul Giacomo Puccini,  celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 11:59

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , de la a cărui trecere în eternitate se...

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 10:59

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie) aduce în premieră la Teatrelli un performance realizat de coregrafa și...

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”
Muzică-Dans-Arte 17 Aprilie 2024, 18:05

Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii...

Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”
Filarmonica de Stat Oradea organizează a treia ediție a Concursului Internațional „Orchestra's Conductor”
Muzică-Dans-Arte 17 Aprilie 2024, 17:24

Filarmonica de Stat Oradea organizează a treia ediție a Concursului Internațional „Orchestra's Conductor”

Filarmonica de Stat din Oradea organizează în perioada 26 aprilie - 2 mai 2024 , cea de-a treia ediție a unui concurs...

Filarmonica de Stat Oradea organizează a treia ediție a Concursului Internațional „Orchestra's Conductor”
Șona AIR (Artists in Residence) se apropie de finalul ediției de primăvară și anunță participanții ediției din toamnă
Muzică-Dans-Arte 17 Aprilie 2024, 10:19

Șona AIR (Artists in Residence) se apropie de finalul ediției de primăvară și anunță participanții ediției din toamnă

Într-o continuă misiune de susținere a artiștilor și creativilor, Fundația Ștefan Câlția se pregătește să...

Șona AIR (Artists in Residence) se apropie de finalul ediției de primăvară și anunță participanții ediției din toamnă
”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Muzică-Dans-Arte 17 Aprilie 2024, 07:29

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași

Îndrăgita pereche de muzicieni, tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru , care anul acesta vor...

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Galeria Foișor găzduiește în perioada 18 aprilie-19 mai 2024, expoziția intitulată „Omagiu marilor maeștri ai picturii europene” din Colecția Cristina Seltea-Gheorghief
Muzică-Dans-Arte 16 Aprilie 2024, 17:47

Galeria Foișor găzduiește în perioada 18 aprilie-19 mai 2024, expoziția intitulată „Omagiu marilor maeștri ai picturii europene” din Colecția Cristina Seltea-Gheorghief

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 14:00.

Galeria Foișor găzduiește în perioada 18 aprilie-19 mai 2024, expoziția intitulată „Omagiu marilor maeștri ai picturii europene” din Colecția Cristina Seltea-Gheorghief
Ascultă live

Ascultă live

01:00 - 01:30
Vocea umană (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru