albastru/ portocaliu în premieră la Centrul de Teatru Educațional Replika
13 June 2017
#FITS2017 – secțiunea dans
14 June 2017

Artiștii polonezi la #FITS2017

Aseară primii artiști polonezi au urcat pe scena festivalului #FITS2017. Prezența invitaților polonezi va fi inaugurată prin spectacolul muzical al Karolinei Cicha, actriță, multi-instrumentalist, compozitoare și autoare de texte, interpretat împreună cu Elżbieta Rojek și Bart Pałyga și intitulat „Singurătatea lui Dumnezeu în oameni” (titlul original: „One – Many” / „Jeden – Wiele”): http://www.sibfest.ro/evenimente-2017/singuratatea-lui-dumnezeu-in-oameni (13, 14 iunie, ora 21.00, biserica fortificată Cisnădioara).
RALUCA Rădulescu:
Cicha și Rojek sunt artiste asociate Centrului de Practici Teatrale „Gardzienice”, un teatru experimental din estul Poloniei, înființat în anul 1977, care a dobândit cu timpul renume internațional. Mai multe informații despre acest teatru pot fi citite în limba engleză pe https://en.wikipedia.org/wiki/Gardzienice.
Într-un program nou, prezentat pentru prima dată în afara granițelor Poloniei la #FITS2017 artista Karolina Cicha va face cunoscută bogata tradiție sacrală a regiunii sale natale Podlasie – de la cântecele musulmane ale Tătarilor polonezi, către imnurile bisericești ortodoxe și până la tradiția evreiască klezmer. Prezentate cu neobișnuită energie scenică și cu ajutorul unor instrumente excepționale, la care cântă cu virtuozitate Bart Palyga. Spectacolul combină muzica și mișcarea datorită coregrafiei create de Elzbieta Rojek.
A doua trupă, care va avea reprezentații pe 14 și 15 iunie, este Teatrul KTO din Cracovia, înființat în 1977 și condus de Jerzy Zon. Ei vor prezenta  spectacolul “Peregrinus” (titlul românesc: “Graba noastră cea de toate zilele….”). http://www.sibfest.ro/evenimente-2017/graba-noastra-cea-de-toate-zilele (14, 15 iunie, ora 20.00, str. Bălcescu). Spectacolul, inspirat de creația lui T.S. Eliot, prezintă o zi din viața omului în secolul XXI, al cărui drum prin viață este același cu drumul înspre munca într-o corporație. Peregrinarea în căutarea sensului vieții devine evidentă prin truda de zi cu zi, deposedată de spiritualitate, iubire și frumusețe. Lumea lui Peregrinus este o civilizație „digitală” bazată pe o singură religie – consumerismul, iar casa lui este vitrina unui magazin.
În aceeași seară, pe 14 iunie, poate fi vizionat spectacolul studenților de la Academia de Teatru “Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia – “Fetele poloneze” (titlul original “Chicas PL”). Spectacolul este bazat pe două documentare despre transsexuali: „Chicas por sentimiento”, care spune povestea unui cartier de transsexuali din Barcelona, și „Trans-action”, dedicat primei persoane transgender care a devenit reprezentantă în Parlamentul Poloniei – Anna Grodzka: http://www.sibfest.ro/events-2017/chicas-pl (14 iunie, ora 22.00, CAVAS – ULBS).