DOCUMENTAR: Louis Pasteur, chimist şi biolog francez; fondator al microbiologiei moderne
27 December 2018
Lansare de carte, Sidereus Nuncius – Anunțul Stelar, în traducerea lui Gheorghe Stratan
7 January 2019

Ascultă vocile de azi – academicianul Nicolae-Victor Zamfir

”Cercetarea științifică nu are manual. (…) Atât metodele de abordare cât și probitatea științifică se învață în practică.”

O spune academicianul Nicolae-Victor Zamfir, invitatul emisiunii Ascultă vocile de azi din data de 3 ianuarie 2019.


sursa foto www.dcnews.ro

Pe toate frecvențele Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro, 17.00 – 18.00

Realizator Corina Negrea


Sursa www.google.com

”Nicolae-Victor Zamfir este născut în data de 24 martie 1952, la Brașov. După absolvirea Colegiului Național ”Andrei Șaguna” din orașul natal, în 1971 s-a mutat la București, devenind student al Facultății de Fizică.

La încheierea studiilor universitare, în 1976, i-a fost oferită diploma de merit pentru rezultatele obținute – medie generală de 9,90.


Alături de părinţi, 1964. Arrhiva personală Nicolae Zamfir  Sursa adevarul.roImediat după aceasta, și-a început cariera de cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), în 1984 fiindu-i acordată diploma de doctorat în fizică nucleară de către Institutul Central de Fizică din București, pentru lucrarea “Determinarea și evaluarea parametrilor de structură pentru nuclee depărtate de stabilitate”.

În perioada 1990-2004 a activat – ca profesor și cercetător – în instituții prestigioase din Germania și Statele Unite ale Americii: între 1990-1992, ca visiting scientist la Universitatea din Köln, a studiat formele octupolare din nuclee, lucrând cu prof. dr. Peter von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al acestei universități; din 1992 până în 1997 a fost cercetător la Brookhaven National Laboratory din Upton, New York, în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor, iar între 1997-2004 a fost senior researcher și profesor la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut.

După o excepțională carieră în străinătate, profesorul Zamfir a luat decizia de a se întoarce în țară, pentru a ajuta comunitatea fizicienilor din România să performeze în concordanță cu posibilitățile sale reale, a înaltei sale pregătiri și a renumelui binecunoscut. Începând cu anul 2004, profesorul Zamfir a obținut, prin concurs susținut la ministerul de resort , postul de Director General al IFIN-HH, poziție pe care o ocupă si în prezent. Sub conducerea sa, institutul a câștigat a puternică reputație națională și internațională, și a devenit una dintre cele mai importante instituții publice de cercetare și dezvoltare din România, cu o contribuție de aproape 10% din producția științifică națională.

Din anul 2012, Nicolae-Victor Zamfir este Directorul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), proiect paneuropean major de infrastructură care face parte, din 2006, din Foaia de parcurs a Forumului Strategic European privind Infrastructurile de Cercetare (ESFRI). ELI-NP va crea premize pentru transfer de tehnologie și stimularea dezvoltării economice prin atragerea de investitori, dezvoltarea de parcuri științifice, tehnologice și industriale și, în același timp, va instrui și perfecționa oamenii de știință și ingineri în numeroase discipline asociate Luminii Extreme. (…)


Sursa Arhiva personala Corina Negrea


http://www.mhtc.ro

Conferirea, de către Presedintele României, a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţerîn semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care a dat dovadă în întreaga activitate închinată dezvoltării ştiinţei, pentru promovarea activă a culturii şi valorilor româneşti, precum şi pentru contribuţia de durată avută în îndeplinirea obiectivelor Academiei Române.”(2016)

Activitatea de cercetare a profesorului Zamfir cuprinde o arie largă de subiecte în fizică nucleară, structură nucleară și spectroscopie Gamma, concretizate în peste 300 de lucrări publicate în reviste de specialitate cotate internațional (ISI), citate de peste 5.000 de ori și prezentate în sute de lecții invitate și comunicări în cadrul unor manifestări naționale și internaționale. Lucrările sale au fost recepționate cu deosebit interes, menționate ca realizări majore în Planurile de perspectivă în fizica nucleară din SUA și Germania, fiind prezentate în Nature, Science (American Association for Advancement of Science), Physics World, Physics Web News (Institute of Physics UK), Physical Review Focus (American Physical Society) și Nuclear Physics News (European Science Foundation).

De-a lungul anilor, pentru realizările sale, a primit nenumărate distincții naționale și internaționale: Premiul Hurmuzescu al Academiei Române (1984), Ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler (2008), Membru al Academia Europea (2012), Honorable Doctor al Institutului de Cercetări Nucleare de la Dubna (2015), Ofițer al Ordinului Național Serviciul Credincios, Mare Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (2016).

Nicolae Victor Zamfir este inclus în “Who’s Who in America” și “Who’s Who in the World” (Marquis). (…) Membru în peste 30 de Comitete consultative ale unor conferințe internaționale și al programelor unor facilități de cercetare, co-organizator a zeci de evenimente internaționale precum conferințe, workshop-uri și școli de vară în domeniul fizicii nucleare, co-editor al 8 Proceedings pentru conferințe internaționale. Este, de asemenea, referent pentru Physical Review Letters, Physical Review C, Physics Letters B, Nuclear Physics A, International Journal of Modern Physics și Journal of Physics G.” (Biografia Nicolae-Victor Zamfir).

Este membru al Academiei Române din 2006 și în Consiliul de Administrație al Comisiei Fulbright româno-americane (din 2016) precum și membru în Comitetul Executiv al Societății Europene de Fizică și al Societății Americane de Fizică, Președinte al Societății Române de Fizică și, de asemenea, reprezentantul României la CERN (din 2009). Între 2011-2015 a fost și vice-președinte al Consiliului Științific FAIR.