Ascultă Vocile de Azi – biologul Dumitru Murariu
25 August 2017
Ascultă Vocile de Azi – actrița Lucreția Mandric
11 September 2017

Ascultă Vocile de Azi – actrița Ana Ciontea

S-a născut în Hunedoara în 15 iulie 1959, iar anul acesta se împlinesc 35 de ani de când a absolvit Institutul Teatral și Cinematografic București (azi UNATC). A jucat în teatrele din Piatra Neamț și Craiova, apoi în București pe scenele de la Casandra, Bulandra, Giulești și Odeon. După revenirea din Franța, unde a locuit doisprezece ani și a jucat în limba franceză în mai multe teatre, poate fi văzută în spectacole bucureștene la Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic, la Teatrul de Comedie. Este actriță angajată a Teatrului Național din București. In stagiunea recent încheiată a avut roluri în spectacolele Umbre, Două loturi, Revizorul, Hoți, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții. A fost distribuită în filme semnate de regizori ca Nicolae Mărgineanu, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Sașa Dragin, Cristi Puiu. A realizat numeroase roluri în teatrul la microfon și teatrul de televiziune.

 

Anul 2017 i-a adus mai multe premii întregind un palmares deja bogat : premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar – moșiereasa Korobocica din spectacolul cu Suflete moarte (Teatrul de Comedie), premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar – tanti Ofelia din Sieranevada (film distins cu premiul UCIN, inlus în selecția oficială de la Cannes 2016, propunerea României pentru premiile Oscar). Ana Ciontea a urcat de asemenea pe podiumul de premiere al Galei Premiilor Radio România Cultural cu ocazia acordării premiului pentru teatru echipei de realizatori ai spectacolului O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții.

În interviul pe care l-a acordat pentru emisiunea Ascultă vocile, Ana Ciontea vorbește despre performanță și strădanii profesionale, despre actori și regizori cu care a lucrat de-a lungul carierei, despre întâlniri și bucuria mereu înnoită a lucrului de zi cu zi .

 

Credit foto tnb.ro