Stagiunea de vară BIS Teatru începe în forță la Grădina BIS
16 July 2019
AUDIO Festivalul de Film și Istorii Râșnov la a XI-a ediție
17 July 2019

Ascultă vocile de azi – Florin Şerban

foto arhiva personală Florin Șerban

A început cu filozofia pentru că era de părere că, la 18 ani, nu prea ar fi avut multe de spus în calitate de regizor de film. Deşi asta îţi dorea să facă, film, încă din adolescenţă când, într-un cinematograf pustiu din Reşiţa, a văzut filmul din 1990 al lui David Lynch, Wild at heart. După ce a studiat filozofia la Cluj, Florin Şerban a venit la Bucureşti, la UNATC, unde a studiat regia de film. Înainte însă a făcut un ocol prin presă, de unde a învăţat multe, după cum mărturiseşte, dar a şi rămas cu poveşti care l-au făcut să spună că presa, cel puţin cea socială, nu e de el.

După ce a absolvit regia de film la Bucureşti, Florin Şerban a mers în SUA, la Columbia Univerity din NY, interesat fiind de filmul independent şi de filmul de artă. A plecat de acolo după aproape 4 ani când Cătălin Mitulescu a venit la el cu scenariul la Eu când vreau să fluier, fluier. În 2010, acest film, lungmetrajul său de debut, îi aducea Ursul de Argint la Berlin. În 2015 Florin Şerban a făcut Box, care a primit Premiul Fipresci la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

În 2018 a lansat prima parte dintr-o trilogie, Dragoste1. Câine, un thriler psihologic în două personaje interpretate de Valeriu Andriuţă şi Cosmina Stratan. Pentru rolul din acest film, Cosmina Stratan a primit premiul Gopo la Gala Gopo din 2019. Al doilea film din trilogie este Dragoste 2. America şi va avea premiera în toamna acestui an.