Ascultă Vocile de Azi – Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu
3 July 2017
Ascultă Vocile de Azi – compozitorul Horia Moculescu
6 July 2017

Ascultă Vocile de Azi – scriitorul RADU COSAȘU

Eu nu mă laud, eu povestesc!

Radu Cosașu

 
 
Este unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani. Nu se fotografiază, nu apare la televizor, nu dă interviuri,  nu folosește calculatorul, nu zboară cu avionul. A fost ani de zile Belphegor, prin  cronica sa sportivă. Extremist de centru a devenit după 1990, la revista Dilema. Scrie și astăzi cu creionul și își dictează la telefon articolele pe care le publică în Gazeta Sporturilor. 
 
 
 
 

Eu nu mă laud, eu povestesc – e o vorbă pe care autorul Supraviețuirilor a învațat-o de la una dintre mătușile sale.

Nu a vrut niciodată sa emigreze. Iubirea de breaslă e la el  o problemă importantă. Nu a suportat niciodată să linguşească, să jignească, să fie  cinic și nici să domine. Theodor Mazilu i-a zis, de mult,  că dacă vrea să se salveze  ca scriitor, să-și descrie mătușile. Ceea ce Radu Cosașu a făcut cu succes.
 
„ O adevarată ficțiune  nu seamană cu viața reală. Viața – cu toate puterile ei  – trebuie să încerce sa semene cu o ficțiune adevarată”  este un citat din  Isaac Babel,  scriitorul preferat al lui Radu Cosașu, citat folosit drept motto al  romanului Viața ficțiunii dupa o revoluție. Pentru această carte – Viata ficțiunii după o revoluție –  Radu Cosașu a primit la Gala Radio România Cultural de anul acesta premiul pentru proză.
PARTEA A DOUA A INTERVIULUI REALIZAT DE ANCA MATEESCU CU SCRIITORUL RADU COSAȘU