Ascultă Vocile de Azi – Muzicianul Damian Drăghici
1 August 2017
Ascultă Vocile de Azi – pictorița TINA POPA
4 August 2017

Ascultă Vocile de Azi – soprana ANDA LOUISE BOGZA

În 2001 în concertul dedicat Centenarului  Giuseppe Verdi, la Sala Radio, a fost revelația serii! Publicul era uimit, încântat. “Cine este fata asta? Are România o asemenea voce?”
 
Ea câștigase premiul întâi si premiul publicului într-o mare competiție de canto de la Viena (1994) și totuși…era puțin cunoscută în țară.
 
 
16 ani mai târziu, Anda a transformat întrebările în certitudini, într-o carieră lirică importantă, pe 3 continente.
 
Da, România are o asemenea voce. Nu pot sa o numesc decât maiestuoasă, regală! Un glas care umple orice sală de operă sau de concert cu o forță fără evidența efortului și in zeci de nuanțe, de culori.
 
Este una dintre cele mai frumoase voci de soprană lirico spinto din ultima jumătate de veac.
 
 
A fost un talent precoce, un copil care a studiat pian apoi canto, clavecin. S-a șlefuit în școala din Piatra Neamț (pepinieră de talente vocale), la București și Praga, s-a dezvoltat apoi, ca artistă pe scene de operă din Berlin, Viena, Leipzig, Florența, Frankfurt, Tel Aviv, Hamburg, Tokyo, Paris  etc…și Praga, a doua sa casă. Rar, prea rar în teatrele românești…
 
Este invitată să cânte roluri de mare consistență vocală și interpretativă: Minnie, Turandot, Salome, Liza, Lady Macbeth, Abigaille, Elsa, Elisabeta, Jenufa (Puccini, Strauss, Janacek, Ceaikovski, Verdi, Wagner)… Lista e mult mai lungă… Apoi, are un bogat repertoriu vocal simfonic si de lieduri.
 
Sensibilitatea ei față de orice formă de  artă apare odată cu începutul unui dialog. Iubește poezia,pictura,literatura și natura.
 
Este un om de  mare modestie, simplitate și generozitate.
 
Cronici? Iată:
 
"Performanța ei a fost...first class!"
"Impresionantă soprana română, care are și calitățile unei mari actrițe!"
"Rusalka ei - impecabilă!"
"O interpretă capabilă să cânte cu splendidă ardoare!" etc.
Astăzi,  ANDA LOUISE BOGZA cu vocea sa regală, nu cântă, povestește! Ascultați-o!