Întregalde, cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Muntean, va putea fi văzut la cinema între 6 și 20 august
7 July 2021
PREMIERA SPECTACOLULUI „OMUL CU MÂRȚOAGA” ÎN REGIA LUI DAN TUDOR, PE SCENA TEATRULUI GEORGE CIPRIAN DIN BUZĂU
7 July 2021

Asociația VAR lansează filmul ”Amprenta Sunetului” –  disponibil exclusiv on-line

Mediu metrajul ”Amprenta Sunetului” este o invitație la descoperire, empatie și cunoaștere – o producţie ce reflectă chintesența unui proiect dedicat adolescenților și preadolescenților hipoacuzici (purtători de implant cohlear/proteze auditive) din România. 

Construcția proiectului are un puternic caracter de unicitate și originalitate atât pe plan național cât și internațional. Timp de 15 săptămâni (februarie-mai 2021), 29 de tineri reuniți din diferite regiuni ale țării, au fost provocați, prin intermediul atelierelor on-line bazate pe arte vizuale (desen, film, fotografie), tehnici de terapie prin joc și dramaterapie, să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, generând viziuni și creații proprii

Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, gândit ca o succesiune de video-poeme, filmul surprinde portretele și prezintă vocile celor 29 de participanți – protagoniștii și creatorii filmului. Prin imaginile pe care le-au surprins, prin emoțiile și experiențele pe care le-au împărtășit, au reușit să dea viață unor povești autentice, unice, puternice și sensibile deopotrivă. 

Caracterul întâlnirilor on-line a fost unul recreativ, menit să încurajeze expresivitatea, creativitatea și inovația. În același timp s-a format un nucleu care să le ofere condițiile necesare pentru a menține activă socializarea. Metodele terapeutice și artistice au fost adaptate permanent pentru a veni în sprijinul acestor tineri talentați în procesul de asumare și reziliență. Au fost încurajați să aibă inițiative și să-și expună punctul de vedere, îmbunătățindu-și astfel strategiile de comunicare.

Descoperirea și dezvoltarea aptitudinilor creative, încurajarea lor în vederea validării propriilor soluții și dezvoltarea unor mecanisme de adaptare situațională, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le-am urmărit și le-am atins.” echipa Amprenta Sunetului.

În cele 15 săptămâni au realizat, îndrumați de echipa de implementare a proiectului,  peste 500 de materiale video și aproximativ 450 de fotografii și desene. 

În etapa de post producție, toate materialele au trecut printr-un atent proces de selecție astfel încât, imaginile care se vor regăsi în film să scoată cât mai bine în evidență resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor.

  Prin intermediul acestui film inițiatorii își propun să promoveze diversitatea și toleranța, crescând astfel gradul de conștientizare și acceptare a realității acestor tineri. Publicul are ocazia să descopere viziuni și abordări surprinzătoare – realități văzute, auzite și simțite de ei. Un dialog sincer între creatori și public larg. 

Filmul va putea fi urmărit on-line începând cu 10 iulie, ora 21.00, pe platforma

https://www.varcultural.eu/amprenta-sunetului/. Durata: 38 min.

Gala de închidere a proiectului va avea loc în aceeași zi, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu Teatrul de Comedie și firma Cochlear.

Pe lângă proiecția filmului de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, invitații vor avea ocazia să descopere o parte din lucrările realizate de participanți în timpul atelierelor. Intrarea la eveniment se va face pe baza unei invitații din partea organizatorilor.

Un film realizat de: Natalia Almași, Cristian Bogdan, Andrei Bogdan, Cristian Boboc, Ema Bota, Alexandra Brașov,Nectarie Chelcea, Nicolae Chelcea, Octavian Chiosea, Tina Casagicu, Roxana Cazacu, Daniela Cornea, Andreea Deacu,Andreea Enache. Liviu Enescu, Maria Gîngu, Nicola Ghinea, Matei Mortu, Alexandru Mocanu, Rareș Morogan, Cristina Olteanu, Andra Pop, Luana Popa, Antonia Potcoavă, Albert Sivriu, Paul Spanache, Marina Trușcă, Ana Uță, Eduard Vieru

Îndrumați de: Magda Cernea, Andra Hera, Daniela Ilinca, Vero Nica 

𝐔𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐚𝐥 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐕𝐀𝐑, 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐌𝐎𝐋 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐌𝐎𝐋𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫.

𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞: “𝐀𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚”, “𝐀𝐮𝐝𝐢𝐨𝐬𝐨𝐟𝐢𝐚”, “𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐮𝐝𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚”, “𝐊𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐑𝐀𝐕”, “𝐏𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐇𝐢𝐩𝐨𝐚𝐜𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢, ”𝐀𝐮𝐳𝐢 𝐈̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐓𝐫𝐚̆𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐬̦𝐢𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐓𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐉𝐨𝐜 𝐬̦𝐢𝐃𝐫𝐚𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚”.

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, MODERNISM, România Pozitivă, The Institute