Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune
8 May 2018
Filmul de artă – „Unora le place jazzul/ Some Like It Hot“
8 May 2018

Astăzi începe cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

De astăzi și până pe 19 mai are loc cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

Anul acesta, România este reprezentată de scurtmetrajul „Albastru și roșu în proporții egale“, de Georgiana Moldoveanu, coproducția „Seule à mon mariage“, de Marta Bergman, dar și de programul Romanian Short Waves, care, din 2008 și până în prezent, prezintă la Cannes 120 minute de scurtmetraje românești.

Regizorul Cristian Mungiu va patrona cea de-a zecea ediție a programului Fabrique Cinéma, organizat de Institutul francez, prin intermediul căruia tinerilor regizori li se permite să fie invitați și acompaniați de producători la Festivalul de film de la Cannes.

Într-un top realizat de publicația de specialitate IndieWire, Cristian Mungiu se numără printre cei mai buni regizori de la Cannes ai secolului 21.

În contextul recentului scandal Weinstein și a mișcării #MeToo, ediția din acest an a Festivalului de film de la Cannes și-a propus să fie mai activă pe tema dezbaterilor despre locul femeilor în industria cinematografică.

Cu toate acestea, presa internațională de specialitate notează că doar trei regizoare sunt în cursa pentru câștigarea premiului Palme d’Or, dintre cei 18 nominalizați.

Cu detalii Francesca Rusu: